Thursday, 18 October 2012

21 pasukan pelajar IPT bersaing dalam My Inovasi


BUKIT MERTAJAM 10 Okt. - Sebanyak 21 pasukan terdiri daripada pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) layak mewakili zon utara ke peringkat akhir pertandingan My Inovasi 2012 anjuran Kementerian Pengajian Tinggi, di Kuala Lumpur, November ini.

Pasukan itu dipilihdaripada 62 pasukan yang menyertai pertandingan tersebut yang diadakan di Politeknik Seberang Perai (PSP), Pulau Pinang membabitkan pasukan dari zon utara iaitu Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Perlis.

Pengarah Bahagian Pembangunan Kurikulum dan Latihan Kerjaya, Jabatan Pengajian Tinggi Malaysia, Ghaus Ab. Kadir berkata, pertandingan inovasi itu adalah program julung kali dianjurkan kementerian tersebut.

"Pertandingan inovasi ini merupakan salah satu agenda ke arah membangunkan modal insan pelajar melalui budaya kreatif dalam penciptaan," katanya dalam sidang akhbar pada majlis penutup Pertandingan My Inovasi Zon Utara di PSP, di sini baru-baru ini.


Pada majlis itu, sebanyak, 21 pasukan yang berjaya mewakili zon masing-masing diberikan geran bernilai RM5,000 untuk membiayai projek mereka.

Ghaus berkata, pasukan yang berjaya memenangi pertandingan peringkat akhir nanti akan menerima geran keseluruhan berjumlah RM377,000.

Sumber: Utusan Malaysia, M/S: 26
Tarikh: Khamis, 11 Oktober 2012


10 comments:

  1. Sàn gỗ tự nghiên - Sàn gỗ công nghiệp giá rẻ nhất, nhiều ưu đãi cho các dự án thương mại

    ReplyDelete