Thursday, 18 October 2012

AiU guna hasil persidangan silibus kokurikulum


ALOR SETAR 6 Okt. - Universiti Antarabangsa Albukhary (AiU) akan menggunakan hasil perbincangan yang diperoleh melalui persidangan antarabangsa bertajuk Kepimpinan Universiti Untuk Mengintegrasikan Kepelbagaian Ilmu Ke Arah Kemampanan sebagai silibus kokurikulum di institusi itu.

Naib Canselornya, Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak berkata, persidangan antarabangsa yang bermula hari ini hingga Ahad bertujuan mencari ilmu tradisi untuk diperdanakan sebagai pengetahuan yang setaraf dengan dunia Barat.

"Selepas persidangan ini kita akan teijemahkan hasilnya ke dalam kokurikulum AiU dan menjadi sebahagian daripada pengajian di sini dan universiti lain yang berminat untuk menaik taraf ilmu tradisi.

"Persidangan ini juga bukan hanya untuk tujuan penyelidikan akademik, tetapi menjadi satu bidang ilmu bertaraf global dalam arus perdana masa kini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perasmian persidangan itu di AiU di sini.


Persidangan itu dirasmikan Setiausaha Agung ASEAN, Dr. Surin Pitsuwan manakala ucaptama disampaikan Dzulkifli dan bekas pendidik Universiti Harvard, Prof. Munir Fasheh dari Palestin.

Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi membiayai persidangan yang mendapat kerjasama Multiversity iaitu satu projek berterusan Citizens International yang dipengerusikan Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang, S. M. Mohamed Idris.

Menurut Dzulkifli, sarjana dan ahli akademik dari 20 negara membentangkan kertas kerja berhubung pelbagai aspek dalam persidangan tersebut.

"Kita percaya apa yang dipanggil sebagai sistem serta struktur pengetahuan tidak sempurna tanpa ada ilmu tradisi dalam budaya dan masyarakat di dunia ini.

"Di AiU ini juga kita ada pelajar yang datang dari 50 negara dan sewajarnya menggunakan kesempatan tersebut untuk mempelbagaikan ilmu tradisi yang diwarisi.

"Persidangan ini juga tidak terhad kepada pembentang-pembentang yang berasal dari dunia Timur tetapi ada yang berasal dari Kanada, Alaska dan New Zealand serta lain-lain negara Barat," katanya.

Tambahnya, pihaknya berharap persidangan yang dianjurkan buat pertama kalinya di AiU itu akan dapat mengangkat martabat ilmu tradisi yang selama ini telah tercicir dalam perkembangan dunia moden.

Sumber: Mingguan Malaysia, M/S: 10
Tarikh: Ahad, 7 Oktober 2012


29 comments:

 1. Sàn gỗ tự nghiên - Sàn gỗ công nghiệp giá rẻ nhất, nhiều ưu đãi cho các dự án thương mại

  ReplyDelete
 2. I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post.
  wings io | sesxebi | y8 | gunblood | Happy Wheels

  ReplyDelete

 3. Introduce me blogging indonesia want to visit on your website and read the contents of article useful for me,
  if any time please visit our website 

  obat kuat

  cara memperbesar penis

  bokep

  ReplyDelete
 4. خرید بلیط هواپیما تیک بان، یکی از کامل ترین سایت های فروش بلیط هواپیما در ایران است که با تجمیع بلیط های موجود در کلیه ی مسیرها دست شما را در انتخابی مقرون به صرفه و ایده آل باز میگذارد.  بلیط هواپیما چارتر، بلیط هواپیما ماهان، خرید بلیط هواپیما آسمان، خرید بلیط هواپیما ایران ایر، بلیط هواپیما ماهان، بلیط هواپیما مشهد، بلیط هواپیما لحظه آخری، بلیط قطار و .... را میتوانید توسط سامانه رزرو بلیط هواپیما تیک بان تهیه نمایید.

  ReplyDelete