Thursday, 18 October 2012

Melahirkan modal insan berpendidikan tinggi


Kementerian Pengajian Tinggi pada 3 Disember 2010 memperuntukkan sebanyak RM2.68 bilion dalam usaha meningkatkan jumlah graduan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) menjelang 2015 menerusi program Mybrain15.

Peruntukan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) itu membabitkan tiga program baru iaitu Program Pembiayaan Ijazah Sarjana Dalam Negara (MyMaster), Program Pembiayaan Pengajian Ijazah Kedoktoran Dalam Negara (MyPhD) dan Program PhD Industri selain Program Skim Latihan Akademik Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang diperkenalkan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe-9). Sasar 24,300 pemegang PhD Kementerian menetapkan sasaran menghasilkan 24,300 pemegang PhD dan 40,000 pemegang Ijazah Saijana dalam RMKe-10 menerusi empat program berkenaan. Program My- Master dan MyPhD dijangka dapat merealisasikan hasrat Malaysia menjadi hab inovasi kerana penyelidikan kini dilakukan di IPT tempatan dan bukan lagi di luar negara. Universiti Malaya (UM) menerusi Institut Pengajian Siswazah (IPS) turut tidak terkecuali daripada peranannya dengan menggembleng usaha untuk memenuhi sasaran dan harapan kerajaan. UM antara lima IPTA awal yang terpilih untuk melahirkan lebih ramai pemegang PhD dan Ijazah Sarjana selain daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).


Sejajar dengan itu, IPS selaku institusi yang bertanggungjawab untuk merealisasikan sasaran itu turut berusaha menambah bilangan rakyat Malaysia yang menjadi modal insan tahap tinggi dengan memegang PhD dan Ijazah Sarjana dalam pelbagai bidang yang mampu memacu pertumbuhan ekonomi ke arah menjadikan negara berpendapatan tinggi. Kesedaran rakyat sambung pengajian Dekan IPS, Prof Datin Dr Norhanom Abdul Wahab mengakui yang usaha itu kini menampakkan hasil apabila wujud kesedaran rakyat yang mempunyai Ijazah Sarjana Muda untuk menyambung pengajian ke peringkat sarjana, manakala pemegang Ijazah Sarjana bersemangat melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah kedoktoran.

"la kini menjadi trend dalam kalangan profesional kita untuk menyambung pengajian ke peringkat lebih tinggi. Mereka mula menyedari kewujudan program Mybrain15 dan bersemangat untuk memiliki ijazah sarjana atau PhD.

"Di samping bersemangat ada yang belajar kerana percaya kepada konsep pembelajaran sepanjang hayat, ada yang mengambil peluang menyambung pengajian untuk membantu mereka merebut peluang masa depan yang lebih cerah dalam kerjaya seperti kenaikan pangkat dalam jawatan," katanya.

Beliau menjelaskan yang trend sekarang menunjukkan lebih ramai profesional dalam bidang kejuruteraan dan sains teknologi menyambung pengajian kerana menyedari peluang untuk lebih maju dalam keijaya akan menjadi lebih cerah jika memiliki ijazah tinggi.

Katanya, bagi menggalakkan lagi golongan terbabit menyambung pengajian, pihak universiti turut menyalurkan pelbagai bentuk bantuan sokongan seperti insentif dana, bantuan untuk menjalani latihan, penyelia yang terdiri daripada pensyarah berpengalaman.

"Semua bantuan dan insentif yang disediakan ini sudah ditetapkan kementerian supaya pelajar dapat belajar dengan terancang dan mampu menamatkan pengajian mengikut tempoh ditetapkan.

"Kami memiliki pensyarah dan pakar yang mampu mengajar serta membimbing pelajar sarjana dan PhD. Lagipun, kita tahu pelajar yang datang adalah mereka matang, berjawatan tinggi, eksekutif dan kalangan ketua pegawai eksekutif (CEO) swasta, maka pendekatan pengajaran berbeza.

Menjelaskan lebih lanjut, UM berusaha untuk melahirkan graduan saijana dan PhD yang dapat menyumbang peningkatan ekonomi negara dan pada masa sama memenuhi keperluan swasta. Tumpu pelajar pasca siswazah Menerusi Model Baru Ekonomi (MBE), UM kini menumpukan pengambilan pelajar pasca siswazah kerana menjadi sasaran universiti untuk meningkatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) sesuai dengan status UM sebagai umversiti penyelidikan (RU).

"Kita menyasarkan bilangan pelajar mengambil ijazah sarjana dan PhD pula akan bertambah sebanyak dua kali ganda pada 2020," katanya.

Norhanom berkata, walaupun UM dan empat lagi universiti RU mengurangkan pengambilan pelajar ijazah pertama, peranan itu diambil alih IPTA baru yang diwujudkan kerajaan di seluruh negara khasnya dalam bidang sains, teknikal dan kejuruteraan.

Bagi memastikan pelajar yang mengikuti program pasca siswazah mencapai piawai ditetapkan kementerian dan antarabangsa, perkembangan tahap pelajar sentiasa dipantau bagi mengelak sebarang unsur penipuan melakukan tugasan atau tesis berlaku. Setiap pelajar katanya akan dikehendaki membentangkan laporan kajian mereka sambil dibantu dan dibimbing supaya segala ilmu yang mereka peroleh itu melebihi jangkauan syarat ditetapkan.

Bagi memastikan graduan ijazah tinggi yang dilahirkan itu memenuhi kehendak pasaran, Norhanom berkata, mereka juga disyaratkan menerbitkan hasil kajian, membentangkan penemuan mereka dalam persidangan atau diterbitkan di dalam jurnal.

"Apabila ada pihak yang mengambil bahan kajian mereka sebagai kajian, itu menjadi satu penghargaan (citation). Salah satu kriteria untuk menaikkan ranking universiti ialah rujukan atau penghargaan yang tinggi diterima daripada kajian dilakukan graduan. Universiti terbaik adalah universiti yang mempunyai 'citation' yang tinggi," katanya.

Mengulas mengenai isu pulangan pelaburan (ROI) diterima universiti dan kerajaan menerusi program MybrainiS ini, beliau berkata ia mungkin tidak dapat dilihat dalam tempoh terdekat memandangkan program berkenaan sedang berjalan. Nafi Mybrainl5 membazir Namun, beliau menafikan dakwaan pihak tertentu di negara mi yang menganggap program berkenaan sebagai pembaziran dan tidak menguntungkan negara apabila golongan cerdik pandai ini memilih untuk bekeija di luar negara selepas menerima ijazah.

"Apa yang diamalkan ketika ini ialah mereka yang menamatkan pengajian sama ada saijana atau PhD disyaratkan bertugas dan menyumbang kepakaran serta tenaga di dalam negara selama lima tahun sebelum bekeija di luar negara," katanya.

Beliau menjelaskan, sejak 2005 sehingga tahun ini, seramai 1,481 pemegang PhD dan 12,302 graduan pemegang ijazah saijan dalam pelbagai bidang dan pengkhususan.

IPS katanya bercadang untuk mengambil sehingga 400 pelajar untuk mengjkuti pengajian ijazah kedoktoran pada tahun depan dan jumlah pengambilannya akan terus meningkat pada tahun berikutnya bagi memenuhi kehendak program Mybrain15. la kini menjadi trend dalam kalangan profesional kita untuk sambung pengajian ke peringkat lebih tinggi. Mereka mula menyedari kewujudan program Mybrain15 Dr Norhanom Abdul Wahab Dekan IPS INFO

Program pembiayaan pengajian di peringkat pasca ijazah. Projek agenda kritikal di bawah Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN). Bermatlamat untuk mewujudkan kelompok modal insan berpengetahuan tinggi sebagai pemangkin kepada penyelidikan, pembangunan dan inovasi. Pelaksanaan program akan dapat membangunkan pusat pakar utama dunia yang menjadi inisiatif memacu Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi. Kerajaan menyasarkan untuk melahirkan 60,000 pemegang ijazah doktor falsafah (PhD) dalam kalangan rakyat Malaysia menjelang 2023. K Program dilaksanakan menerusi Program MyBrain15 adalab MyPhD, MyMaster, MyPbD Industri dan Skim Latihan Akadcmik IPTA (SLA1).

Program MyBrain15 menyediakan pembiayaan pengajian pada peringkat Ijazah Kedoktoran. Objektif program adalah untuk meningkatkan jumlah kumpulan tenaga kerja profesional tempatan yang berpengetahuan dan berkemahiran tinggi berteraskan inovasi dan kreativiti yang mampu menjana pertumbuhan sektor ekonomi dan industri tempatan. Program ini insentif diberikan kerajaan dalam usaha meningkatkan pengetahuan dan kemalnran anggota masyarakat seiring dengan matlamat pembangunan ekonomi negara di bawah Model Baru Ekonomi (MBE) iaitu ekonomi berteraskan inovasi.

MyMaster diwujudkan di bawah Kancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) menerusi Program MyBrain15 bagi membiayai pengajian pada peringkat Ijazah Sarjana. Program ini pendorong kepada MyPhD KObjektif MyMaster adalah untuk merangsang dan menggalakkan graduan berkaliber meneruskan pengajian di peringkat lebih tinggi dalam bidang penting selaras dengan agenda pembangunan negara.

MyPhD Industri memberi tumpuan kepada profesional dan pengamal industri menghasilkan inovasi dan meningkatkan daya saing melalui penyelidikan berasaskan industri. Program ini adalah insentif Kerajaan untuk menggalakkan perkongsian pengetahuan antara pengamal industri dan ahli akademik dalam melahirkan profesional yang berpengetahuan tinggi.

Berita Harian, Page: 24
Thursday, 18 October 2012


117 comments:

 1. Replies
  1. bán thiết bị điện công nghiệp
   Xem thêm về Thiết bị đóng cắt - LS
   Xem thêm về Thiết bị đóng cắt Misubishi
   Xem thêm về Thiết bị chiếu sáng Paragon
   Xem thêm về Time Switch

   Xem thêm về Ống luồn dây điện
   Xem thêm về Ống luồn dây điện Vanlock
   Xem thêm về Ống luồn dây điện Sino
   Xem thêm về Công tắc Sino

   Xem thêm về Phích cắm công nghiệp
   Xem thêm về Tụ bù hệ số công suất
   Xem thêm về Đồng hồ đo điện
   Xem thêm về Chống sét lan truyền
   Xem thêm về Relay trung gian
   Bảng giá thiết bị điện dân dụng

   Delete
 2. jianbin0924
  the north face jacketshttp://www.thenorthfaces.org.uk
  north face outlet online, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
  chicago blackhawks, http://www.chicagoblackhawksjersey.us/
  chicago bears, http://www.chicagobearsjerseys.us/
  green bay packers, http://www.greenbaypackersjersey.us/
  new orleans saints, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
  oakland raiders, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
  philadelphia eagles, http://www.philadelphiaeaglesjersey.us/
  san francisco 49ers, http://www.sanfrancisco49ersjerseys.us/
  atlanta falcons, http://www.atlantafalconsjersey.us/
  dallas cowboys, http://www.dallascowboysjersey.us/
  indianapolis colts, http://www.indianapoliscoltsjersey.us/
  kansas city chiefs, http://www.kansascitychiefs.us/
  miami dolphins, http://www.miamidolphinsjersey.com/
  minnesota vikings, http://www.minnesotavikingsjersey.us/
  new england patriots, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
  new york giants, http://www.newyorkgiants.us/
  new york jets, http://www.newyorkjetsjersey.us/
  pittsburgh steelers, http://www.pittsburghsteelersjersey.com/
  seattle seahawks, http://www.seattleseahawksjersey.us/
  washington redskins, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
  arizona cardinals, http://www.arizonacardinalsjersey.us/
  baltimore ravens, http://www.baltimoreravensjerseys.us/
  denver broncos, http://www.denverbroncos.org/
  chicago bulls, http://www.chicagobullsjerseys.net/

  ReplyDelete
 3. fangyanting20151009
  ralph lauren, http://www.poloralphlaurenoutlet.it/
  hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
  tory burch shoes, http://www.toryburchshoesoutlet.com/
  michael kors handbags, http://www.michaelkorshandbags.in.net/
  parajumpers coats, http://www.woolrichoutletstore.us.com/
  ugg boots, http://www.uggboot.com.co/
  mulberry outlet, http://mulberryoutlet.outlet-store.co.uk/
  tiffany and co jewelry, http://www.tiffanyandco.in.net/
  ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
  abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
  cheap ugg boots, http://www.cheapuggboots.net.co/
  ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
  the north face outlet store, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
  kobe 9, http://www.kobe9elite.us.com/
  cheap mlb jerseys, http://www.cheapmlbjerseys.us.com/
  christian louboutin uk, http://www.christianlouboutinoutlet.org.uk/
  snow boots, http://www.wintercoats.us.com/
  nike free, http://www.nikefreerunning.org/
  louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbag.us/
  true religion jeans, http://www.truereligionjeansoutlet.com/
  air jordan 4, http://www.airjordan4.org/
  hermes outlet, http://www.hermesoutletstore.us.com/
  louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
  coach outlet canada, http://www.coachoutletcanada.com.co/
  black friday 2015, http://www.monclerjacketsuk.co.uk/
  f

  ReplyDelete
 4. Đại lý phân phối ket sat giá rẻ

  ReplyDelete
 5. I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post.
  wingsio | sesxebi | y8 | gunblood | Happy Wheels

  ReplyDelete
 6. Đào tạo kế toán tổng hợp Tại cầu giấy
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại từ liêm
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại thanh xuân
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại hà đông
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại long biên
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại nguyễn chính thanh đống đa
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại minh khai hai bà trưng
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại bắc ninh
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại hải phòng
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại tphcm
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại quận 3
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại thủ đức
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại đà nẵng
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại biên hòa
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại đồng nai
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại nam định
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại thái bình
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại bắc giang
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại vĩnh phúc
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại thái nguyên
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại quảng ninh
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại hải dương
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại hưng yên
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại hà nam
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại ninh bình
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại nghệ an
  Đào tạo kế toán tổng hợp Tại vũng tàu

  ReplyDelete
 7. market like Andy, Nox App Player, BlueStacks, showbox apk Bluestack works fantastic with both Windows as well as iphone.

  ReplyDelete

 8. Introduce me blogging indonesia want to visit on your website and read the contents of article useful for me,
  if any time please visit our website 

  obat kuat

  cara membesarkan alat vital pria dengan tangan

  ReplyDelete
 9. The miners were damned grateful that she had the grit to go - they thought of her as a hero. She had saved them from miserable deaths. She had accomplished what no man had been able to do, Who does it: 3 million members. Sales last for 36 hours, but good deals go fast: Gilt says it typically sells 50% of its merchandise within the first hour. Secret strategy: Gilt "groupies" start at the bottom of the page and scroll up to give themselves a few seconds lead time on the items listed last.

  This look is perfect for the powerful career woman who dior sunglasses man works in a more casual business environment, or for the woman who wants a fashion-forward look to wear at a weekend event, like a brunch gathering or wedding shower. This is also a perfect look moving into spring, incorporating one of the biggest trends for spring 2015- military-inspired elements. For this look, Mana says to belt the faux fur vest to give yourself a defined waist, which automatically polishes the whole look.

  It has a soy base, and mixes the power of Black Cohosh and Pasque flower to help you fight hot flashes, night sweats, mood swings, and insomnia. Menocore is yet another herbal christian dior homme sunglasses combination that deals with the same symptoms. It contains a mixture of different natural herbal products,

  To honor the memory of Robin Williams, who died tragically this week by suicide, I thought I would repost a blog piece I wrote about depression and add some comments. In response to the utter shock and horror of Mr. Williams's death, there has been a more open discussion and examination of depression in the last few days in the media and over the internet.

  Connected Posts : internet. monclerjacketvip. com, Moncler, Store, E mail this informative article with a Good friend! Acquire Posts similar to this a single primary in your e mail package! Register at no cost nowadays, If you normally wear socks then ensure you are when doing your measurements, if not be barefooted, also, do this at the end of your day so your feet are swollen. See if a family member or friend will help out. They do not have to help you, however if they do, you are likely to achieve more accurate results,

  There is also the option of depilatories that dissolve the hairs through the use of chemicals for temporary results. Although it's a fast and effective way of getting rid of those hairs, you need to make sure you're not allergic. If you are in any doubt, it is advisable to seek professional advice,

  But why does everyone buy those cheap michael kors purses their relationship floundered in one intractable area. "After a while, Denise says, "I just stopped wanting to have sex. I go months without doing it, High end craftsmanship for silver jewelry is not easy to find as most sellers cater to low priced markets. Even gemstones used in silver jewelry are in most cases,low grade reject quality gemstones. There are just a few high end custom jewelry manufacturers for silver jewelry and their merchandise is highly valued among lovers of silver jewelry

  ReplyDelete

 10. Introduce me blogging indonesia want to visit on your website and read the contents of article useful for me,
  if any time please visit our website 

  obat kuat

  cara memperbesar penis

  bokep

  ReplyDelete
 11. Ruby's Massage Therapy - For Men's Healthy Lifestyle take the Prostate Massage(Western and Asian Style) and Lingam Massage(Indian Format) Once in at regular intervals call ruby for this treatment 00971 551548411. SEX Makes U youthful and upkeep free body. U can utilize our young ladies as like a bitch in ur dream sex world.Indian Escorts in Dubai Upbeat Endings is our young ladies claim to fame. Exceptionally youthful all around prepared young ladies from asia - Iran, Turkey, Khazakistan, Filipines, china, Taiwan, Pakistan, Japan, Korea and Russia. Incall/Outcall Facility Available, Serving U by hourly premise,

  https://vk.com/dubaiescorts.verified
  https://twitter.com/MyDubaiModel
  http://dubaicallgirls.co/indianescorts.html

  call and whatsapp number +971561616995

  ReplyDelete
 12.  مـؤسـسـة بـسـمـة الــوطـن مـجـال العوازل الحرارية والمائية

  التخصص: تـوريـد وتـنـفـيذ وصـاينـة أنـظـمة عـازل الـحـرارة والـمـاء والـصـوت والــذبـذات.

  عزل فوم بولي يوريثان:

  العزل المائي و الحراري بإستخدام
  نظام البولي يوريثين و طبقة الحماية
  مميزات إستخدام نظام البوليوريثين و طبقة الحماية (نظام عزل مائي و الحراري معاً):

  طريقة تنفيذ البوليوريثين علي الأسطح
  عزل الاسطح
  أولاً .. إحتياطات قبل العزل:

     
  نظافة الأسطح جيداً و قص أي أشاير حديد أو لياسة ، و عمل عتب علي الأبواب (
  لا تحتاج لياسة للأرضيات و لا زاوية داير مدار حول السطح ) مع إمكانية
  تمديد شبكة السباكة قبل العزل ( مع التأكد من إختبارها جيداً ) أو تمديدها
  بعد العزل .

  ثانياً .. طريقة التنفيذ:
  1. رش مادة البوليوريثين فوق الأسطح لتوفير العزل الحراري و مقاومة إختراق المياه .
  2. دهـان طبقة الحـماية التي تحـمي المـادة مـن الأشـعة فـوق البنفسجية و زيـادة مقـاومة إخـتراق الـمياه .
  ثالثاً .. بعد العزل:

      يمكن إستخدام السطح بعد جفاف المادة تماماً، بحيث يمكن المشي بشكل طبيعي فوقه و لكن دون ضربه بأي أدوات حادة أو ما شابه ذلك .

  المواد عزل اسمنتيي:

  عزل الخرسانة باستخدام المواد الاسمنتية
  التحضيرات المطلوبة قبل العزل :
  يجب أن يكون سطح الخرسانة خشن حتي تكون مفتوحة المسامات للتأكد من قوة الاختراق و الالتصاق .

  خطوات العمل:

     
  إزالة الخرسانة الضعيفة و أماكن التعشيش و النتوءات الزائدة حتي الوصول
  إلي الخرسانة الصلبة و يتم معالجتها بمتدة مثل الماكس بلج أو ( ما يماثلها )
  .

  مـلـحـوظـة:

  بعض أنواع الخرسانة الضعيفة تحتاج إلي أعمال حقن خاصة بعد العزل :

      يتم الرش لمدة خمسة أيام بعد الإنتهاء من التنفيذ و ذلك لزيادة قوة الإلتصاق و الإختراق .
      صب طبقة خرسانة حماية للأرضيات حتي لا يتم خدشها .
      لياسة الجدران .

      العزل الايبوكسي


  هي ماده تدخل ضمن الدهانات العازله حيث تستخدم في عزل الخزانات والارضيات لتفادي مشاكل تسرب المياه
  كما انه دهان مقاوم للكيماويات والاحتكاك والرطوبه ويستخدم في حاله وجود اسطح رطبه
  مع ضروره ايقاف مصدر المياه اولا .

      استخدامات نظام ايبوكسي
      يستخدم في الارضيات الخرسانيه وقواعد الكباري والخزانات
      وارضيات المصانع ومواقف السيارات والمستشفيات
      ويستخدم في محطات الوقود والمطارات


  تواصل معنا

  الإيميل: info@basmatalwatan.com
  للحصول على عرض سعر اتصل علي :0547960663

  ReplyDelete
 13. When the most relevant page such as this one comes along, it is very necessary to take heed and make sure that you obtain the best kind of information. I am impressed with what you have shared. With the most reliable and cheap assignment writing service we have always been a very reliable source of professional help. We do provide quality help at all times.

  ReplyDelete
 14. Imo for PC is a free chat & instant messaging application which allows users to participate in video calls while sending and receiving text messages.
  As this program is completely free to download, it can be a welcome alternative. ... Imo is also available for Android and for iPhone.

  imo apk
  imo for pc
  imo for pc download
  imo for mac
  imo for blackberry
  imo for windows 10
  imo for apk
  imo for chrome
  imo for ios
  imo web
  imo login
  imo beta online
  imo for windows phone
  imo for jio phone
  imo for laptop
  imo for android
  https://www.imoforpcapkdownload.com/
  vidmate for pc
  imo for pc download
  my jio for pc
  showbox for pc
  mx player pro
  Imo for pc guide

  ReplyDelete
 15. Nếu bạn có nhu cầu tìm đến một công ty dịch thuật chuyên nghiệp dịch tài liệu chuẩn xác cùng dịch vụ tiện lợi, Hãy sử dụng Dịch vụ Dịch Thuật MIDTRANS của chúng tôi.
  MIDTRANS là một trong những công ty cung ứng dịch vụ dịch thuật hàng đầu tại Việt Nam. Chúng tôi cung cấp dịch vụ: dịch thuật bình dương, dịch thuật đồng nai, dịch thuật đà nẵng
  Gửi cho chúng tôi dự án của bạn ngay hôm nay !
  Hotline: 0947.688.883 – 0988.598.386
  Email: info@dichthuatmientrung.com.vn


  ReplyDelete
 16. Really informative article.Really looking forward to read more. Really Cool.
  คาสิโนออนไลน์ที่น่าเชื่อถือและมีความเป็นมืออาชีพที่สุดในตอนนี้
  โปรโมชั่นGclub ของทางทีมงานตอนนี้แจกฟรีโบนัส 50%
  เพียงแค่คุณสมัคร สล็อตออนไลน์ กับทางทีมงานของเราเพียงเท่านั้น
  ร่วมมาเป็นส่วนหนึ่งกับเว็บไซต์คาสิโนออนไลน์ของเราได้เลยค่ะ
  สมัครสล็อตออนไลน์ >>> Goldenslot
  สนใจร่วมสนุกกับ คาสิโนออนไลน์ คลิ๊กได้เลย
  มีทั้งคาสิโนออนไลน์ หวยออนไลน์ ฟุตบอลออนไลน์ สล็อตออนไลน์ และอื่นๆอีกมากมาย

  ReplyDelete
 17. To ease services,we avail web portal for write my research paper online services where Australian students make “write my essay” “write my research paper” and “write my paper” requests.

  ReplyDelete
 18. Bandarbetqq adalah Situs Ceme Bet QQ Online, Ceme Online dan sebagai agen Ceme yang menyajikan 7 permainan hanya dengan 1 id dengan dukungan server terbaik dan tercepat dari Idn Poker. Daftar gratis Bandar Ceme Online sekarang.

  ReplyDelete
 19. Criminology Papers Assignment Services online produces different assignments, including Criminology Research Paper Services, to help students deal with the Criminology Essay Writing Services challenges they face every day.

  ReplyDelete
 20. Hello Dear Admin, I hope you will be very well. I want to share a story with you. I love to read about Educational News, Education Stories. Today I found your website in Google search. And here I got too many valuable information about SSC Exam Result Bangladesh Board. I hope Bangladeshi students will be like it. Thank you

  ReplyDelete
 21. It's very good post which I really enjoyed reading. It is not everyday that I have the possibility to see something like this.
  fnaf world game online

  ReplyDelete
 22. A wired network has some disadvantages when compared to a wireless network, but wireless network is more convenient, especially laptop users, just sign in with password (what can be changed with 192.168.1.1)

  ReplyDelete
 23. This is great... Keep sharing this kind of artcles in the future..

  Regards
  Sheryl https://appvalley.one/

  ReplyDelete
 24. Great post, keep it up....
  https://llibertyplay.com/

  ReplyDelete
 25. Nice article, I am so glad to find this

  ReplyDelete
 26. Hey this article is great. Thank you so much for sharing this.

  Regards
  https://www.cyberflix.fun/download/

  ReplyDelete
 27. I love this. It is soo informative. Are you also searching for cheap assignment writing help we are the best solution for you. We are best known for delivering the best services to students without having to break the bank

  ReplyDelete
 28. I love your creativity. Are you also searching for academic nursing admission essay? we are the best solution for you. We are best known for delivering quality essay writing services to students without having to break the bank

  ReplyDelete
 29. Good blog. Keep sharing. I love them Are you also searching for Cheap assignment writers? we are the best solution for you. We are best known for delivering nursing writing services to students without having to break the bank

  ReplyDelete
 30. Thank you for the post that shared to share information.
  superslot club

  ReplyDelete
 31. Thank you for the post that shared to share information.
  รูเล็ต

  ReplyDelete
 32. Thank you for the post that shared to share information.
  สล็อตJoker

  ReplyDelete
 33. Thank you for the post that shared to share information.
  pg slot auto

  ReplyDelete
 34. Thank you for the post that shared to share information.
  สล็อตแตกบ่อย

  ReplyDelete
 35. Thank you for the post that shared to share information.
  Red: Pride of Eden

  ReplyDelete
 36. Thank you for the post that shared to share information.
  CS:GO


  ReplyDelete
 37. https://crackknow.com/adobe-photoshop-cc-crack-keygen/
  Adobe Photoshop CC Product Key is improved, but we know that practice makes a man perfect, and like this, you can also become an ideal use of this excellent software; it will result in amazing photos. However, you have the choice to fine-tune the color level, alpha channels, artistic filters, textures, and masks.

  ReplyDelete
 38. https://crackpropc.com/zoom-meeting-crack-key/
  Cracked Here is a useful place where you can easily find Activators, Patch, Full version software Free Download, License key, serial key, keygen, Activation Key and Torrents.
  Get all of these by easily just on a single click.

  ReplyDelete
 39. https://muzamilpc.com/malwarebytes-premium-crack/
  Malwarebytes Crack Keygen has responded to critics’ doubts about its real-time scanning capacity and puts some powerful antivirus abilities at the core of its product. It now appears in three scan types—including the “hyper scan,” which examines the system memory and startup objects for threats at an accelerated pace. However, the most extensive scanning mode is truly the “threat scan,” which looks for the nature of risks, including illegal registry edits, worms, and trojans.

  ReplyDelete
 40. https://newcrack.org/hma-pro-vpn-crack-license-key-latest-download/
  Cracked Here is a useful place where you can easily find Activators, Patch, Full version software Free Download, License key, serial key, keygen, Activation Key and Torrents.
  Get all of these by easily just on a single click.

  ReplyDelete
 41. https://oceancrack.com/portrait-pro-studio-body-crack/
  Cracked Here is a useful place where you can easily find Activators, Patch, Full version software Free Download, License key, serial key, keygen, Activation Key and Torrents.

  ReplyDelete 42. Very good article! We will be linking to this particularly great post on our website. Keep up the good writing.
  wincracker.com
  Microsoft Toolkit Crack

  ReplyDelete
 43. I amazed with the research you made to make this actual submit incredible.
  Great activity!

  Have a look at my homepage;부산달리기

  ReplyDelete
 44. Police Hot Pursuit MOD Apk and enjoy it’s Unlimited Money/ Fast Level share with your friends if they want to use its premium /pro features with unlocked latest version 2021.

  Police Hot Pursuit mod apk

  Guys I try to Police Hot Pursuit Apk awesome new update where you easily download it and use it as you want on your smartphone it is free to download.

  ReplyDelete
 45. I want to always read your blogs. I love them Are you also searching for Nursing case study writing services? we are the best solution for you. We are best known for delivering Nursing case study writing services to students without having to break the bank

  ReplyDelete
 46. Your blogs are great.Are you also searching for Nursing evidence-based practice writing services ? we are the best solution for you. We are best known for delivering the best nursing writing services to students without having to break the bank.

  ReplyDelete

 47. Super-Duper site! I am Loving it!! Will come back again, Im taking your feed also, Thanks.eset-nod32-antivirus-license-key/

  ReplyDelete
 48. I am a Blogger from Pakistan and This is My work.
  Navicat Premium Crack

  ReplyDelete
 49. I very much agree with this article, education and talents are very important! หม้อเล็กๆ

  ReplyDelete
 50. thank you for giving us a great info about this blog. Keep it up Microsoft Office Product Key

  ReplyDelete
 51. Super-Duper site! I am Loving it!! Will come back again, Im taking your feed also, Thanks.
  aiseesoft-fonelab-crack-2/

  ReplyDelete
 52. Read hindi grammar on this domain
  https://yourhindi.net/bhav-vachak-sangya/

  ReplyDelete
 53. This is quite a .good blog. Keep sharing. I love them Are you also searching for nursing paper writing service ? we are the best solution for you. We are best known for delivering nursing paper writing services to students without having to break the bank.

  ReplyDelete
 54. I want to always read your blogs. I love them Are you also searching for nursing pico essay writers uk ? we are the best solution for you.

  ReplyDelete
 55. Your blogs are great.Are you also searching for Nursing term paper help? we are the best solution for you. We are best known for delivering great term paper services :+1-(951)-468-9855

  ReplyDelete

 56. I hope this post is beneficial for viewers. Many thanks for the shared this informative and interesting post with us.
  audacity-multilingual

  ReplyDelete
 57. I enjoyed your lecture but I missed your session
  nordvpn crack

  ReplyDelete
 58. It is very usefull . i really love it . i recomended you to all .Satisfactory and easy to use .


  nordvpn crack

  ReplyDelete
 59. Nice. Your work provides me a good information

  Genymotion

  ReplyDelete