Tuesday, 2 October 2012

Pensyarah muda, pemimpin pelapis

PELAN Strategik Pengajian Tinggi Negara atau PSPTN untuk mentransformasi pensyarah muda berpotensi bagi pembangunan negara telah diterapkan dalam Program Kepimpinan Inovasi dan Transformasi Pensyarah Muda Zon Tengah dalam dua siri oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) melalui Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT) dan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Tahun ini, program diteruskan dengan menggabungkan pensyarah-pensyarah muda dari Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaya, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Nasional Malaysia dan Razak School of Government.

Hasil bengkel ini, saya kongsikan suara-suara pensyarah muda yang bercakap tentang kehadiran masing-masing, adakah mereka dipilih datang ke program ini kerana muda dari segi perkhidmatan atau memang muda.

Baguslah kalau masih muda kerana pensyarah muda dapat menentukan hala tujunya dengan program sebegini apabila mereka dapat berjumpa dengan ahli panel dan penceramah yang hebat.


Kesemuanya penceramah dan ahli panel yang hebat dengan hujah dan jawapannya membantu pensyarah muda merungkai seribu persoalan.

Perbincangan yang hangat didebatkan menjurus kepada isu dan cabaran pensyarah muda yang mencari, membina nilai dan menilai kualiti kepimpinan berdasarkan kerangka kepimpinan yang menjadi asas. Platform bagi pemimpin muda untuk membentuk idea serta cadangan, menjana dialog dan pertukaran pandangan sesama generasi tidak dapat dilaksanakan kerana suara-suara mereka seakan-akan tenggelam kerana dikatakan tidak berpengalaman dan disisihkan.

Bengkel ini akan membawa suara hati pensyarah muda melalui AKEPT kepada KPT untuk dibentangkan kepada Menteri Pengajian Tinggi. Harapan supaya pensyarah muda mempunyai kepakaran yang berbeza dan janganlah dilihat di atas jurnal-jurnal berimpak tinggi sahaja tanpa menilai kerja-keq'a lain yang menyumbang kepada universiti. Alangkah lebih baik, kata mereka, duduk dalam bilik dan menulis jumal tanpa perlu memegang jawatan tambahan dan akhirnya mereka yang dapat naik pangkat lebih menjurus kepada bilangan jurnal berimpak tinggi.

Guru-guru bahasa di universiti masih dengan Gred DG turut meminta pihak Kementerian Pengajian Tinggi memikirkan nasib mereka ditukar kepada Gred DS iaitu menjadi pensyarah bahasa. Banyak lagi isu yang tidak dapat saya utarakan dan, akan diusulkan kepada KPT berkaitan masalah kelayakan geran dan sebagainya.

AKEPT di bawah pimpinan Datuk Prof. Dr. Roziah Omar sentiasa prihatin dalam menyediakan pemimpin pelapis dalam pelan penggantian di setiap universiti. Kumpulan pensyarah muda yang mempunyai asas kepimpinan kukuh ini diharap dapat menyumbang kepada kualiti kepimpinan akademik di institut pengajian tinggi awam sekali gus memenuhi hasrat kementerian untuk menjadikan Malaysia sebagai hab pengajian tinggi khususnya dalam konteks kepimpinan pengajian tinggi.

Pelbagai kemahiran kepimpinan dapat diperkukuhkan dalam kalangan para peserta pada program ini selain membantu dalam meningkatkan soft skills yang begitu diperlukan bagi mereka yang mampu digunapakai dalam bidang masing-masing semasa di universiti.

Harapan AKEPT supaya pertemuan dan perbincangan dengan pensyarah-pensyarah muda dari beberapa universiti negara ini secara tidak langsung memberi peluang untuk berinteraksi secara sihat selain melontarkan pandangan dan idea dalam pelbagai bidang. Idea dan pandangan dari pensyarah muda ini amat ditagih dalam setiap institusi bagi memastikan wujudnya pandangan yang lebih segar dengan perspektif berbeza dan seterusnya mampu dimanfaatkan untuk kepentingan bersama.

Model Baharu Ekonomi (MBE) untuk mentransformasikan Malaysia menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. Penglibatan tenaga akademik dalam menyalurkan idea dan kaedah dalam usaha pembangunan Negara. Akademia Muda juga hendaklah bertindak sebagai perunding dan pakar dalam aktiviti think tank pada peringkat kebangsaan atau antarabangsa.

Malahan Akademia Muda digalakkan untuk mewujudkan kolaborasi yang mantap, kukuh dan pintar (Smart Partnership) dengan pihak industri kerana kedua-dua pihak saEng memerlukan antara satu sama lain dalam konteks pembangunan negara. Kolaborasi yang mantap ini bukan sahaja dapat mengukuhkan aspek berkaitan pembelajaran dan pengajaran semata-mata tetapi juga dalam masa sama dapat berganding bahu dalam menangani dan mengurus cabaran ke arah mewujudkan ekosistem persekitaran mapan.

Majlis Profesor Negara (MPN) mempunyai barisan profesor yang cukup mantap dan berwibawa dari segi kepimpinannya. Namun, saya merasakan MPN perlu membuka ruang untuk pensyarah-pensyarah muda menimba ilmu dan mendapat peluang belajar dengan para profesor dari MPN. Pensyarah-pensyarah muda dapat membuka minda dan turun padang sama-sama dalam setiap aktiviti bersama MPN untuk melihat dan belajar dengan para profesor sebagai sifu.

Pensyarah-pensyarah muda masih ingin belajar dan terus menimba ilmu dengan para sifu dengan harapan sudi membimbing mereka. Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin sering menegaskan dalam setiap acara dan program yang dihadirinya bahawa sektor pengajian tinggi merupakan sektor yang paling kritikal dalam menjayakan Program Transformasi Negara.

Ini kerana sektor pengajian tinggi adalah merupakan sumber yang bertanggungjawab dalam melahirkan modal insan yang memiliki minda kelas pertama. Modal insan minda kelas pertama adalah merujuk kepada mereka yang mampu menggunakan pengetahuan secara proaktif, kreatif, inovatif dan berkemahiran teknikal serta mampu untuk menangani persekitaran global yang sentiasa berubah-ubah.

Bagi memastikan modal insan yang dilahirkan seperti yang ditetapkan ia bukan hanya bergantung kepada kehebatan infrastraktur dan prasarana semata-mata tetapi tenaga akademik yang akan memacu juga hendaklah berkualiti tinggi, profesional, berwibawa, berpandangan jauh dan yang paling penting memiliki nilai integriti.

Maka, pemimpin pelapisnya ialah pensyarah muda. Wang ringgit bukanlah ukuran untuk pensyarah muda inginkan tetapi mereka ingin menyumbangkan idea dan tenaga dalam membangunkan pendidikan negara. Sekadar ucapan penghargaan yang diberikan cukup memadai.

Semangat kita ada kalanya luntur apabila bercakap tentang penghargaan dan dilema antara peranan dan tanggungjawab diberikan kepada kita terlalu berat dalam mengejar Key Performer Indicators (KPI).

Kesempatan saya menemubual dua tokoh yang disegani iaitu Mejar Jeneral Datuk Abdullah Babu PGB yang berpesan - "Sentiasa menjaga anak-anak buah dengan baik dan berikan kata-kata penghargaan, semangat dan ganjaran untuk semua tanpa mengira senior dan junior jika mereka menunjukkan prestasi yang baik."

Kata-kata berharga daripada Jeneral Tan Sri Datuk Paduka Dr. Hashim Mohd Ali: "Doa ibu bapa amat penting, sayangilah ibu bapa kerana keberkatan restu mereka membawa kebahagiaan dalam kehidupan kita". Satu amanat dari beliau sebelum saya melangkah pergi, terus saya sematkan di hati kini dan selamanya, "Always look at people's strength not on their weakness". Salam lHati. DR. JESSICA ONG HAI LIAW ialah Timbalan Pengarah Bahagian Kepimpinan, Korporat dan Perhubungan Antarabangsa dan pensyarah Kanan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia.

Sumber: Utusan Malaysia, M/S: 11
Tarikh: Rabu, 3 Oktober 2012

133 comments:

 1. Sàn gỗ tự nghiên - Sàn gỗ công nghiệp giá rẻ nhất, nhiều ưu đãi cho các dự án thương mại

  ReplyDelete
 2. I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post.
  wingsio | sesxebi | y8 | gunblood | Happy Wheels

  ReplyDelete
 3. chung cư eco lake view

  dựa án khu dô thị biệt thự louis city mang phong cách đẳng cấp 5 sao

  ReplyDelete
 4. Chung cư Green Pearl nằm trong quần thể Dự án Green Pearl tại số 378 Minh Khai , Vĩnh Tuy, Hai Bà Trưng, Hà Nội là một vị trí đắc địa thuộc cửa ngõ phía Nam của Thủ đô, tiếp giáp với đường Minh Khai và KĐT times city. Căn hộ chung cư cao cấp Green Pearl sẽ mở ra không gian sống xanh, trong lành, KHÔNG ồn ào, KHÔNG khói bụi ngay trong lòng đô thị.
  Chung cư Green Pearl
  Chung cư Quận Hai Bà Trưng
  Chung cư trên đường Minh Khai
  Chung cư Minh Khai
  Chung cư 378 Minh Khai
  Dự án 378 Minh Khai
  Chung cư cạnh Time City
  Dự án cạnh Time city
  Dự án Green pearl

  ReplyDelete

 5. Introduce me blogging indonesia want to visit on your website and read the contents of article useful for me,
  if any time please visit our website 

  obat kuat

  cara memperbesar penis

  bokep

  ReplyDelete
 6. you have described everything about this matter, Everyone person this world want to know some amazing and different types of thing, to make his life more stylish and attractive, they used many type things for off, they make his social media account stylish used many type different Font to make his make stylish fancy text and show everyone.

  ReplyDelete
 7. Imo for PC is a free chat & instant messaging application which allows users to participate in video calls while sending and receiving text messages.
  As this program is completely free to download, it can be a welcome alternative. ... Imo is also available for Android and for iPhone.

  imo apk
  imo for pc
  imo for pc download
  imo for mac
  imo for blackberry
  imo for windows 10
  imo for apk
  imo for chrome
  imo for ios
  imo web
  imo login
  imo beta online
  imo for windows phone
  imo for jio phone
  imo for laptop
  imo for android
  https://www.imoforpcapkdownload.com/
  vidmate for pc
  imo for pc download
  my jio for pc
  showbox for pc
  mx player pro
  Imo for pc guide

  ReplyDelete
 8. Nếu bạn có nhu cầu tìm đến một công ty dịch thuật chuyên nghiệp dịch tài liệu chuẩn xác cùng dịch vụ tiện lợi, Hãy sử dụng Dịch vụ Dịch Thuật MIDTRANS của chúng tôi.
  MIDTRANS là một trong những công ty cung ứng dịch vụ dịch thuật hàng đầu tại Việt Nam. Chúng tôi cung cấp dịch vụ: dịch thuật bình dương, dịch thuật đồng nai, dịch thuật đà nẵng
  Gửi cho chúng tôi dự án của bạn ngay hôm nay !
  Hotline: 0947.688.883 – 0988.598.386
  Email: info@dichthuatmientrung.com.vn

  ReplyDelete
 9. Youth Result - The Source of Latest Government Jobs, Recruitment, Syllabus, Admit Card, Board Results Related Complete Education Information Platform.
  HBSE 10th Result 2019
  Assam HSLC Result 2019

  ReplyDelete
 10. The article you have shared here very awesome. I really like and appreciated your work. I read deeply your article, the points you have mentioned in this article are useful
  cool math games fireboy and watergirl

  ReplyDelete
 11. Here is a good Weblog You might Come across Fascinating that we Encourage You
  โปรโมชั่นGclub ของทางทีมงานตอนนี้แจกฟรีโบนัส 50%
  เพียงแค่คุณสมัคร Gclub กับทางทีมงานของเราเพียงเท่านั้น
  ร่วมมาเป็นส่วนหนึ่งกับเว็บไซต์คาสิโนออนไลน์ของเราได้เลยค่ะ
  สมัครสล็อตออนไลน์ >>> goldenslot
  สนใจร่วมลงทุนกับเรา สมัครเอเย่น Gclub คลิ๊กได้เลย

  ReplyDelete

 12. Enjoyed studying this, very good stuff, thanks.เว็บไซต์คาสิโนออนไลน์ที่ได้คุณภาพอับดับ 1 ของประเทศ
  เป็นเว็บไซต์การพนันออนไลน์ที่มีคนมา สมัคร Gclub Royal1688
  และยังมีหวยให้คุณได้เล่น สมัครหวยออนไลน์ ได้เลย
  สมัครสมาชิกที่นี่ >>> Gclub Royal1688
  ร่วมลงทุนสมัครเอเย่นคาสิโนกับทีมงานของเราได้เลย

  ReplyDelete
 13. استفاده از تابلو تبلیغاتی در زمینه تبلیغات یکی از مهمترین شیوه تبلیغات محسوب می گردد به لحاظ اینکه تاثیرگذاری آن طولانی مدت و دیداری است و اگر در محل کسب و کارتان از ‏تابلو مغازه استفاده نموده اید و تابلو سر درب مغازه شما از نوع تابلوهای قدیمی با نوشتار ساده است می توانید با تعویض آن با تابلو چلنيوم جلوه زیباتری به نمای محیط کاری خود دهید ‏و در نتیجه مشتریان بیشتری را به سمت مغازه خود روانه کنید .‏

  ReplyDelete
 14. Bandarbetqq adalah Situs Ceme Bet QQ Online, Ceme Online dan sebagai agen Ceme yang menyajikan 7 permainan hanya dengan 1 id dengan dukungan server terbaik dan tercepat dari Idn Poker. Daftar gratis Bandar Ceme Online sekarang.

  ReplyDelete
 15. Optimize your YouTube account at an affordable price, buy YouTube video views with real and active users.

  ReplyDelete
 16. https://coolfancytext.com/shrug-emoji.html

  ReplyDelete
 17. As you grow older, you'll find the only things you regret are the things you didn't do.yes , like this, the sip door phone intercom. when you in the public , we can see the 30w horn speaker and the best sip speaker.

  ReplyDelete
 18. تابلو چلنيوم برترین نوع تابلوی تبلیغاتی است که تنوع بسیار زیادی دارد و قيمت تابلو چلنيوم نسبت به سایر تابلوهای تبلیغاتی کمی بالاتر است.

  ReplyDelete
 19. I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information

  ReplyDelete
 20. Very good article. I will be experiencing many of these issues as well.. keo168bet

  ReplyDelete
 21. It can be near impossible to find well-aware women and men on this theme, regrettably you look like you understand the things that you’re indicating! Cheers.. 먹튀

  ReplyDelete
 22. Dự Án Bất Động Sản 2021

  Danh sách các dự án bất động sản tại TP. Hồ Chí Minh đang và đã triển khai, được cập nhật đầy đủ thông tin, giá dự án, chủ đầu tư, tiến độ xây dựng …

  Address: 561 Dien Bien Phu, P.25, Q.Binh Thanh

  Hotline: 0919.620.880-0919.620.880

  Email: giagocchudautu@gmail.com

  ReplyDelete
 23. Dự Án Bất Động Sản 2021

  Danh sách các dự án bất động sản tại TP. Hồ Chí Minh đang và đã triển khai, được cập nhật đầy đủ thông tin, giá dự án, chủ đầu tư, tiến độ xây dựng …

  Address: 561 Dien Bien Phu, P.25, Q.Binh Thanh

  Hotline: 0919.620.880-0919.620.880

  Email: giagocchudautu@gmail.com

  ReplyDelete
 24. WithCinema HD on Chromecast, you can watch movies and shows on your smart-tv. Generally, you have to understand the fact that you cannot install cinema apk on your google chromecast. But you can install any android app on your chromecast with google tv effortlessly.

  ReplyDelete
 25. Dịch vụ vi tính Bình Minh
  Máy tính | laptop| game gear| mygear.vn
  Mygear.vn chuyên kinh doanh và phân phối máy vi tính,laptop, macbook, thiết bị ngoại vi và phần mềm, thiết bị và linh kiện điện tử, viễn thông, đặt hàng online, lắp ráp máy vi tính cao cấp cho game thủ.
  0937562608
  502/11/41 Huỳnh Tấn Phát, Bình Thuận, Quận 7, Thành phố Hồ Chí Minh, Việt Nam
  mygear.official@gmail.com
  https://mygear.vn/
  https://goo.gl/maps/BdaTNfssjJKvbJU4A

  #gear #laptop #macbook

  ReplyDelete
 26. Tiền thân Tuongquan.vn là một webgame chiến thuật tái hiện lại những trận chiến hào hùng của 04 cường quốc Ngụy – Ngô – Thục – Hán. Hiện tại Tuongquan.vn được chuyển thành công cụ tạo kí tự đặc biệt cho tên game Free Fire, Pubg, LoL, Liên Quân… . Tuongquan.vn 1 thành viên của https://kitudacbiet.co/
  Website : Kí Tự Đặc Biệt
  Phone : 0938 137 131
  Introduce: https://tuongquan.vn/gioi-thieu
  Company : Công Ty TNHH Thương Mại Sức Khỏe Sắc Đẹp Vệ Nữ Zn
  Tags : #Game , #Technology
  Key word : kí tự đặc biệt, kí tự đặc biệt ff, kí tự đặc biệt free fire, tên kí tự đặc biệt, kí tự đặc biệt pubg, kí tự đặc biệt liên quân, kí tự đặc biệt lol, kí tự đặc biệt số, bảng kí tự đặc biệt, kí tự đặc biệt fb, kí tự đặc biệt idol, kí tự đặc biệt zalo
  Address : 284 Cộng Hoà, Phường 13, Quận Tân Bình, Hồ Chí Minh, Việt Nam
  Gmail : kitudacbiettq@gmail.com

  ReplyDelete
 27. I’m very happy to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely enjoyed every part of it and i also have you book-marked to check out new information on your web site. 먹튀검증

  ReplyDelete
 28. That's a wonderful piece of writing. Not as good as you, but I'm wearing it like this. Take a look.먹튀검증

  ReplyDelete
 29. I've been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, and I'm really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks :D 바둑이사이트

  ReplyDelete
 30. Kể từ lần đầu tiên ra mắt vào năm 2017, Ultra Boost đã mở ra một kỷ nguyên mới cho adidas nói riêng cũng như cho sneaker nói chung với các thế hệ lần lượt là 1.0, 2.0, 3.0, 4.0, 2019, 2020 và 2021. Trong số này, dòng giày tạo ra vào năm 2020 được đánh giá cao với nhiều điểm vượt trội. Cùng Authentic Shoes điểm ra 5 lí do tại sao mỗi người đều nên sở hữu cho mình một đôi runner này nhé!
  Xem thêm: https://authentic-shoes.com/collections/adidas
  So với phiên bản Ultraboost 2019 được quảng cáo rằng sở hữu nhiều hơn 25% Boost so với các phiên bản trước đó, thì qua phiên bản của 2020, adidas đã không nâng cấp thêm mà lại giảm đi 5% chỉ còn 20% Boost so với các phiên bản từ 4.0 đổ xuống.
  Tuy ít hơn bản 2019 là 5% Boost nhưng cảm giác mà dòng UltraBoost này đem lại thì không hề thua kém gì, thậm chí còn nhỉnh hơn so với đàn anh trước đó bởi theo như một số vận động viên chạy bộ trải nghiệm thì với lượng Boost như vậy, chúng ta sẽ cảm thấy tiệm cận mặt đất hơn, cũng như sẽ thuận lợi nhiều trong quá trình di chuyển khi bản Ultraboost 2019 với lượng Boost giày lớn nên đế khá là cao, gây ra một chút khó khăn trong việc sử dụng.
  Cùng làm từ chất liệu được dệt hoàn toàn bẳng vải Primeknit+ giống như nhau thay vì các phiên bản tiền nhiệm chỉ sử dụng phần vải Primeknit thường, nhưng Ultraboost 2019 lại không được đông đảo người hâm mộ đón nhận.
  Vậy tại sao mọi người lại từ chối? Không phải vì chất liệu vải của đôi giày không tốt mà vì cảm giác phần mu và mũi bàn chân của dòng Ultraboost 2019 rất bó, gây khó chịu cho người sử dụng, đồng thời chưa đem lại được cảm giác chắn chắn. Phiên bản Ultraboost 2020 đã được adidas chăm chút hơn và khắc phục nhược điểm này khi bổ sung thêm nhiều đường chỉ phần trên của đôi giày, đánh bay những định kiến về dòng 2019 trước đó, mang lại cảm giác thoải mái hơn.
  Phiên bản 2019 bị chỉ trích nặng khi đã sử dụng chất vải cứng cho phần gót giày, nhìn rất sơ xài thì qua phiên bản 2020, adidas đã bổ sung phần mút đem lại cảm giác mềm mại cùng với 2 khung đỡ 2 bên được cải thiện đáng kể, tăng khả năng cố định bàn chân nhằm củng cố thêm sự chắc chắn trong quá trình di chuyển.
  Đánh giá tổng quan về hai đôi giày này, có thể đưa ra một số nhận xét như sau:
  Chất vải của bản 2020 được dệt một cách đầy đặn hơn rất nhiều so với 2019.
  Miếng đỡ phần thân bàn chân được nâng cấp rất nhiều khi được dùng nhựa cứng cao cấp cùng với các đường chỉ mỏng thêu dệt có màu thay vì miếng nhựa mỏng nhìn rất rẻ tiền, kém chất lượng của 2019.
  Phần gót giày được đệm 1 miếng mút có điểm nhấn ở giữa, cộng thêm 2 miếng đỡ phần gót chân tô bóng lên cực kì bắt mắt
  So về màu sắc thì Ultraboost 2020 là một cuộc cách mạng khi có rất nhiều phối màu trước giờ chưa từng có đem lại cảm giác mới lạ tột cùng thay vì một số gam màu cơ bản của dòng UltraBoost 2019.
  ---
  Thông tin Hộ Kinh Doanh AUTHENTIC SHOES
  https://authentic-shoes.com/
  Hộ Kinh Doanh Nghiêm Xuân Huy
  Tầng 4, 72 Tây Sơn - Đống Đa - Hà Nội
  Hotline: 0913576123
  Service@AutheticShoes.com

  ReplyDelete
 31. It was an awesome post to be sure. I completely delighted in understanding it in my noon. Will without a doubt come and visit this blog all the more frequently. A debt of gratitude is in order for sharing. 온라인포커

  ReplyDelete
 32. It's an awesome blog. I am very fortunate to have found your blog. Thanks for sharing a good article. Please come to my blog. 안전놀이터

  ReplyDelete
 33. This is one very interesting post. I like the way you write and I will bookmark your blog to my favorites. 온라인홀덤

  ReplyDelete
 34. https://www.bbdd66.com 우리카지노사이트
  https://www.bbdd66.com/theking 더킹카지노
  https://www.bbdd66.com/sands 샌즈카지노
  https://www.bbdd66.com/first 퍼스트카지노
  https://www.bbdd66.com/yes 예스카지노
  https://www.bbdd66.com/super 슈퍼카지노
  https://www.bbdd66.com/gatsby 개츠비카지노
  https://www.bbdd66.com/33 33카지노
  https://www.bbdd66.com/world 월드카지노
  https://www.bbdd66.com/merit 메리트카지노

  ReplyDelete
 35. https://www.omgka.com 우리카지노사이트
  https://www.omgka.com/theking 더킹카지노
  https://www.omgka.com/sands 샌즈카지노
  https://www.omgka.com/first 퍼스트카지노
  https://www.omgka.com/yes 예스카지노
  https://www.omgka.com/super 슈퍼카지노
  https://www.omgka.com/gatsby 개츠비카지노
  https://www.omgka.com/33 33카지노
  https://www.omgka.com/world 월드카지노
  https://www.omgka.com/merit 메리트카지노

  ReplyDelete
 36. https://www.omgab.com 우리카지노사이트
  https://www.omgab.com/theking 더킹카지노
  https://www.omgab.com/sands 샌즈카지노
  https://www.omgab.com/first 퍼스트카지노
  https://www.omgab.com/yes 예스카지노
  https://www.omgab.com/super 슈퍼카지노
  https://www.omgab.com/gatsby 개츠비카지노
  https://www.omgab.com/33 33카지노
  https://www.omgab.com/world 월드카지노
  https://www.omgab.com/merit 메리트카지노

  ReplyDelete
 37. https://www.omgqq.com 우리카지노사이트
  https://www.omgqq.com/thekingcasino 더킹카지노
  https://www.omgqq.com/sandscasino 샌즈카지노
  https://www.omgqq.com/firstcasino 퍼스트카지노
  https://www.omgqq.com/yescasino 예스카지노
  https://www.omgqq.com/supercasino 슈퍼카지노
  https://www.omgqq.com/gatsbycasino 개츠비카지노
  https://www.omgqq.com/33casino 33카지노
  https://www.omgqq.com/worldcasino 월드카지노
  https://www.omgqq.com/merit 메리트카지노

  ReplyDelete
 38. https://www.oobbg.com 우리카지노사이트
  https://www.oobbg.com/theking 더킹카지노
  https://www.oobbg.com/sands 샌즈카지노
  https://www.oobbg.com/first 퍼스트카지노
  https://www.oobbg.com/yes 예스카지노
  https://www.oobbg.com/coin 코인카지노
  https://www.oobbg.com/33 33카지노
  https://www.oobbg.com/world 월드카지노
  https://www.oobbg.com/merit 메리트카지노
  https://www.oobbg.com/gatsby 개츠비카지노

  ReplyDelete
 39. First of all, thank you for your post. Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^ 토토사이트

  ReplyDelete
 40. As I am looking at your writing, Bóng độ I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

  ReplyDelete
 41. "FlixHQ used to be perhaps the most mainstream site to stream motion pictures and network programs on the web. FlixHQ Alternative 2021 – We’re confident flixhq.tv is the best free tv series streaming site in the space that you can’t simply miss.
  https://www.legendsofvalhalla.com/flixhq/"

  ReplyDelete
 42. FMovies is the best site to watch movies online for free. 8 Best Sites Like FMovies Free 2021 – FMoviesF.co Alternatives. Free Full Movies HD Online just on FMoviesF.co without Register or Sign In.
  https://www.legendsofvalhalla.com/fmovies/

  ReplyDelete
 43. XMovies8 is perhaps the most famous stage for watching films and TV shows. XMovies8 alternative 2021 – Watch Movies Online – XMovies8.Today
  https://www.legendsofvalhalla.com/xmovies8/

  ReplyDelete
 44. KissAnime la - KissAnime.la has a mind-boggling variety of anime series, anime films, TV shows, and children’s shows. This heap of stuff is available on its greeting page. https://anetamak.com/kissanime/

  ReplyDelete
 45. Những stt hay ngắn gọn về tình yêu và cuộc sống của Sntv.vn sẽ giúp bạn giảm bớt căng thẳng trong cuộc sống đa dạng màu sắc này. Hi vọng qua bài viết về STT HAY của Sntv.vn sẽ giúp bạn có thêm niềm vui động lực và niềm tin để vững bước đi tiếp

  Website : https://sntv.vn/stt-hay.html

  Phone : 0938 137 131

  Company : Công Ty TNHH Thương Mại Sức Khỏe Sắc Đẹp Vệ Nữ Zn

  Tags : #sntv.vn , #sntv, #stthay, #status

  Keyword : Stt hay, Stt hay về tình yêu, Stt hay về cuộc sống, stt hay ngắn gọn, stt hay chất, stt hay về tình bạn, stt hay ngắn gọn vui, stt hay ý nghĩa,

  Address : 284 Cộng Hoà, Phường 13, Quận Tân Bình, Hồ Chí Minh, Việt Nam

  Gmail : stthaysntv@gmail.com

  ReplyDelete
 46. Thanks for the best share and i loved it,
  applinked

  ReplyDelete
 47. Your post is very helpful and information is reliable. I am satisfied with your post. Thank you so much for sharing this wonderful post. If you have any assignment requirement then you are at the right place. 메이저사이트

  ReplyDelete
 48. You need to install cinema hd on firestick for the best entertainment. cinema hd on pc is also a great option.

  ReplyDelete
 49. thank you for sharing. This is the best share. Cyberflix TV
  Cyberflix apk

  ReplyDelete
 50. Of course, your article is good enough, 먹튀검증 but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

  ReplyDelete
 51. I've been searching for hours on this topic and finally found your post. , I have read your post and I am very impressed. We prefer your opinion and will visit this site frequently to refer to your opinion. When would you like to visit my site? 먹튀검증커뮤니티

  ReplyDelete
 52. I always think about what is. It seems to be a perfect article that seems to blow away such worries. 먹튀검증사이트 seems to be the best way to show something. When you have time, please write an article about what means!!

  ReplyDelete
 53. Recently, I have started to read a lot of unique articles on different sites, and I am enjoying that a lot. Although, I must tell you that I still like the articles here a lot. They are also unique in their own way. 안전놀이터추천

  ReplyDelete
 54. First of all, thank you for your post. Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^ phimsex

  ReplyDelete
 55. Idle Dungeon Manager MOD Apk and enjoy it’s Unlimited Money/ Fast Level share with your friends if they want to use its premium /pro features with unlocked latest version 2021.

  Idle Dungeon Manager MOD APK

  Guys I try to Idle Dungeon Manager Apk Game awesome new update where you easily download it and use it as you want on your smartphone it is free to download.

  ReplyDelete
 56. Of course, your article is good enough, but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions. keonhacai

  ReplyDelete
 57. Thiết kế spa đẹp liệu có phải là mấu chốt để thu hút khách hàng? Nắm bắt được cơ hội kinh doanh nhờ các dịch vụ làm đẹp, nhiều người không ngần ngại bỏ vốn cho lĩnh vực kinh doanh spa. Tuy nhiên, không phải ai cũng gặt hái được thành công. Vậy, điểm chung của những spa có doanh thu khủng là gì? Chúng ta cùng đi tìm câu trả lời nhé!

  https://cosp.com.vn/thiet-ke-spa/​

  ReplyDelete
 58. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 59. liệu có phải là mấu chốt để thu hút khách hàng? Nắm bắt được cơ hội kinh doanh nhờ các dịch vụ làm đẹp, nhiều người không ngần ngại bỏ vốn cho lĩnh vực kinh doanh spa. Tuy nhiên, không phải ai cũng gặt hái được thành công. Vậy, điểm chung của những spa có doanh thu khủng là gì? Chúng ta cùng đi tìm câu trả lời nhé!
  Thiết kế spa đẹp

  ReplyDelete
 60. jual akun fb
  https://looksgoodetsy.blogspot.com/
  https://jualsosmedmurah.blogspot.com/
  https://jual-fb.blogspot.com/

  ReplyDelete
 61. Incredible post I should state and much obliged for the data. Instruction is unquestionably a sticky subject. Be that as it may, is still among the main themes of our opportunity. I value your post and anticipate more. 메이저저사이트

  ReplyDelete
 62. Really I your blogs it is easy to read and understand. You are a good blogger pls keep it up. Thank you so much. Windows Audio Device Graph Isolation High Cpu

  ReplyDelete
 63. Thanks , I’ve just been looking for info about this subject for a long time and yours is the best I have found out till now. But, what in regards to the bottom line? Are you certain in regards to the source? 안전놀이터모음

  ReplyDelete
 64. It's very interesting. And it's fun. This is a timeless article. I also write articles related to , and I run a community related to 메이저놀이터. For more information, please feel free to visit !!

  ReplyDelete
 65. When I read your article on this topic, the first thought seems profound and difficult. There is also a bulletin board for discussion of articles and photos similar to this topic on my site, but I would like to visit once when I have time to discuss this topic. 안전토토사이트


  ReplyDelete