Tuesday, 2 October 2012

Pensyarah muda, pemimpin pelapis

PELAN Strategik Pengajian Tinggi Negara atau PSPTN untuk mentransformasi pensyarah muda berpotensi bagi pembangunan negara telah diterapkan dalam Program Kepimpinan Inovasi dan Transformasi Pensyarah Muda Zon Tengah dalam dua siri oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) melalui Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT) dan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Tahun ini, program diteruskan dengan menggabungkan pensyarah-pensyarah muda dari Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaya, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Nasional Malaysia dan Razak School of Government.

Hasil bengkel ini, saya kongsikan suara-suara pensyarah muda yang bercakap tentang kehadiran masing-masing, adakah mereka dipilih datang ke program ini kerana muda dari segi perkhidmatan atau memang muda.

Baguslah kalau masih muda kerana pensyarah muda dapat menentukan hala tujunya dengan program sebegini apabila mereka dapat berjumpa dengan ahli panel dan penceramah yang hebat.


Kesemuanya penceramah dan ahli panel yang hebat dengan hujah dan jawapannya membantu pensyarah muda merungkai seribu persoalan.

Perbincangan yang hangat didebatkan menjurus kepada isu dan cabaran pensyarah muda yang mencari, membina nilai dan menilai kualiti kepimpinan berdasarkan kerangka kepimpinan yang menjadi asas. Platform bagi pemimpin muda untuk membentuk idea serta cadangan, menjana dialog dan pertukaran pandangan sesama generasi tidak dapat dilaksanakan kerana suara-suara mereka seakan-akan tenggelam kerana dikatakan tidak berpengalaman dan disisihkan.

Bengkel ini akan membawa suara hati pensyarah muda melalui AKEPT kepada KPT untuk dibentangkan kepada Menteri Pengajian Tinggi. Harapan supaya pensyarah muda mempunyai kepakaran yang berbeza dan janganlah dilihat di atas jurnal-jurnal berimpak tinggi sahaja tanpa menilai kerja-keq'a lain yang menyumbang kepada universiti. Alangkah lebih baik, kata mereka, duduk dalam bilik dan menulis jumal tanpa perlu memegang jawatan tambahan dan akhirnya mereka yang dapat naik pangkat lebih menjurus kepada bilangan jurnal berimpak tinggi.

Guru-guru bahasa di universiti masih dengan Gred DG turut meminta pihak Kementerian Pengajian Tinggi memikirkan nasib mereka ditukar kepada Gred DS iaitu menjadi pensyarah bahasa. Banyak lagi isu yang tidak dapat saya utarakan dan, akan diusulkan kepada KPT berkaitan masalah kelayakan geran dan sebagainya.

AKEPT di bawah pimpinan Datuk Prof. Dr. Roziah Omar sentiasa prihatin dalam menyediakan pemimpin pelapis dalam pelan penggantian di setiap universiti. Kumpulan pensyarah muda yang mempunyai asas kepimpinan kukuh ini diharap dapat menyumbang kepada kualiti kepimpinan akademik di institut pengajian tinggi awam sekali gus memenuhi hasrat kementerian untuk menjadikan Malaysia sebagai hab pengajian tinggi khususnya dalam konteks kepimpinan pengajian tinggi.

Pelbagai kemahiran kepimpinan dapat diperkukuhkan dalam kalangan para peserta pada program ini selain membantu dalam meningkatkan soft skills yang begitu diperlukan bagi mereka yang mampu digunapakai dalam bidang masing-masing semasa di universiti.

Harapan AKEPT supaya pertemuan dan perbincangan dengan pensyarah-pensyarah muda dari beberapa universiti negara ini secara tidak langsung memberi peluang untuk berinteraksi secara sihat selain melontarkan pandangan dan idea dalam pelbagai bidang. Idea dan pandangan dari pensyarah muda ini amat ditagih dalam setiap institusi bagi memastikan wujudnya pandangan yang lebih segar dengan perspektif berbeza dan seterusnya mampu dimanfaatkan untuk kepentingan bersama.

Model Baharu Ekonomi (MBE) untuk mentransformasikan Malaysia menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. Penglibatan tenaga akademik dalam menyalurkan idea dan kaedah dalam usaha pembangunan Negara. Akademia Muda juga hendaklah bertindak sebagai perunding dan pakar dalam aktiviti think tank pada peringkat kebangsaan atau antarabangsa.

Malahan Akademia Muda digalakkan untuk mewujudkan kolaborasi yang mantap, kukuh dan pintar (Smart Partnership) dengan pihak industri kerana kedua-dua pihak saEng memerlukan antara satu sama lain dalam konteks pembangunan negara. Kolaborasi yang mantap ini bukan sahaja dapat mengukuhkan aspek berkaitan pembelajaran dan pengajaran semata-mata tetapi juga dalam masa sama dapat berganding bahu dalam menangani dan mengurus cabaran ke arah mewujudkan ekosistem persekitaran mapan.

Majlis Profesor Negara (MPN) mempunyai barisan profesor yang cukup mantap dan berwibawa dari segi kepimpinannya. Namun, saya merasakan MPN perlu membuka ruang untuk pensyarah-pensyarah muda menimba ilmu dan mendapat peluang belajar dengan para profesor dari MPN. Pensyarah-pensyarah muda dapat membuka minda dan turun padang sama-sama dalam setiap aktiviti bersama MPN untuk melihat dan belajar dengan para profesor sebagai sifu.

Pensyarah-pensyarah muda masih ingin belajar dan terus menimba ilmu dengan para sifu dengan harapan sudi membimbing mereka. Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin sering menegaskan dalam setiap acara dan program yang dihadirinya bahawa sektor pengajian tinggi merupakan sektor yang paling kritikal dalam menjayakan Program Transformasi Negara.

Ini kerana sektor pengajian tinggi adalah merupakan sumber yang bertanggungjawab dalam melahirkan modal insan yang memiliki minda kelas pertama. Modal insan minda kelas pertama adalah merujuk kepada mereka yang mampu menggunakan pengetahuan secara proaktif, kreatif, inovatif dan berkemahiran teknikal serta mampu untuk menangani persekitaran global yang sentiasa berubah-ubah.

Bagi memastikan modal insan yang dilahirkan seperti yang ditetapkan ia bukan hanya bergantung kepada kehebatan infrastraktur dan prasarana semata-mata tetapi tenaga akademik yang akan memacu juga hendaklah berkualiti tinggi, profesional, berwibawa, berpandangan jauh dan yang paling penting memiliki nilai integriti.

Maka, pemimpin pelapisnya ialah pensyarah muda. Wang ringgit bukanlah ukuran untuk pensyarah muda inginkan tetapi mereka ingin menyumbangkan idea dan tenaga dalam membangunkan pendidikan negara. Sekadar ucapan penghargaan yang diberikan cukup memadai.

Semangat kita ada kalanya luntur apabila bercakap tentang penghargaan dan dilema antara peranan dan tanggungjawab diberikan kepada kita terlalu berat dalam mengejar Key Performer Indicators (KPI).

Kesempatan saya menemubual dua tokoh yang disegani iaitu Mejar Jeneral Datuk Abdullah Babu PGB yang berpesan - "Sentiasa menjaga anak-anak buah dengan baik dan berikan kata-kata penghargaan, semangat dan ganjaran untuk semua tanpa mengira senior dan junior jika mereka menunjukkan prestasi yang baik."

Kata-kata berharga daripada Jeneral Tan Sri Datuk Paduka Dr. Hashim Mohd Ali: "Doa ibu bapa amat penting, sayangilah ibu bapa kerana keberkatan restu mereka membawa kebahagiaan dalam kehidupan kita". Satu amanat dari beliau sebelum saya melangkah pergi, terus saya sematkan di hati kini dan selamanya, "Always look at people's strength not on their weakness". Salam lHati. DR. JESSICA ONG HAI LIAW ialah Timbalan Pengarah Bahagian Kepimpinan, Korporat dan Perhubungan Antarabangsa dan pensyarah Kanan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia.

Sumber: Utusan Malaysia, M/S: 11
Tarikh: Rabu, 3 Oktober 2012

35 comments:

 1. Sàn gỗ tự nghiên - Sàn gỗ công nghiệp giá rẻ nhất, nhiều ưu đãi cho các dự án thương mại

  ReplyDelete
 2. I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post.
  wingsio | sesxebi | y8 | gunblood | Happy Wheels

  ReplyDelete
 3. chung cư eco lake view

  dựa án khu dô thị biệt thự louis city mang phong cách đẳng cấp 5 sao

  ReplyDelete
 4. Chung cư Green Pearl nằm trong quần thể Dự án Green Pearl tại số 378 Minh Khai , Vĩnh Tuy, Hai Bà Trưng, Hà Nội là một vị trí đắc địa thuộc cửa ngõ phía Nam của Thủ đô, tiếp giáp với đường Minh Khai và KĐT times city. Căn hộ chung cư cao cấp Green Pearl sẽ mở ra không gian sống xanh, trong lành, KHÔNG ồn ào, KHÔNG khói bụi ngay trong lòng đô thị.
  Chung cư Green Pearl
  Chung cư Quận Hai Bà Trưng
  Chung cư trên đường Minh Khai
  Chung cư Minh Khai
  Chung cư 378 Minh Khai
  Dự án 378 Minh Khai
  Chung cư cạnh Time City
  Dự án cạnh Time city
  Dự án Green pearl

  ReplyDelete

 5. Introduce me blogging indonesia want to visit on your website and read the contents of article useful for me,
  if any time please visit our website 

  obat kuat

  cara memperbesar penis

  bokep

  ReplyDelete
 6. you have described everything about this matter, Everyone person this world want to know some amazing and different types of thing, to make his life more stylish and attractive, they used many type things for off, they make his social media account stylish used many type different Font to make his make stylish fancy text and show everyone.

  ReplyDelete