Thursday, 18 October 2012

Projek UiTM Serendah diteruskan


TANJONG KARANG - Kerajaan Persekutuan bersetuju meneruskan projek pembinaan kampus cawangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Serendah, Hulu Selangor selepas mendapat persetujuan dalam mesyuarat Kabinet termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, semalam.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Barisan Nasional (BN) Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, keputusan itu diambil selepas dibangkitkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika sesi dialog bersama pemimpin belia di UiTM Shah Alam sempena lawatan sehari, baru-baru ini.

Menurutnya, dalam pertemuan bersama pemimpin belia itu, seorang daripada wakilnya menuntut janji dan mahu Kerajaan Persekutuan meneruskan pembinaan cawangan UiTM itu yang sebelum ini berdepan krisis selepas tanah tapak pembinaan dirampas Kerajaan Negeri tanpa mengikut peraturan sedia ada.

"Selepas keputusan mahkamah memerintahkan Kerajaan Negeri mengembalikan semula tanah seluas 318.8 hektar di Serendah milik Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK), Kerajaan Persekutuan boleh meneruskan projek terbabit.


"Keputusan ini menunjukkan Kerajaan Persekutuan menepati janji dan mahu peluang pendidikan diberikan kepada anak Selangor memandangkan hanya di negeri ini sahaja tidak mempunyai cawangan UiTM berbanding negeri lain.

"Cara Kerajaan Negeri di bawah Pakatan Rakyat cukup zalim, bukan sahaja sanggup mengkhianati peluang pendidikan anak muda, bahkan merampas tanah milik YBK; katanya dalam sidang media media selepas melawat Jeti Kampung Sungai Yu, semalam.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu berkata, bagaimanapun kos peruntukan pembinaan dan pelaksanaan cawangan UiTM itu akan diumumkan kementerian berkaitan termasuk Kementerian Pengajian Tinggi dalam masa terdekat.

Sebelum ini, YBK mendapat kembali hak tanah di Serendah, Hulu Selangor selepas Mahkamah Tinggi Shah Alam memutuskan tindakan Kerajaan Negeri memulangkan cukai tanah dan merampas tanah terbabit sebelum ini tidak sah di sisi undang-undang.

Pada satu sidang media yang diadakan di Ibu Pejabat YBK di Kelana Jaya, Pengerusi YBK, Datuk Zainal Abidin Sakom berkata, pihaknya bersyukur kerana keputusan itu membuktikan bahawa YBK berada di pihak yang benar.

Sumber: Sinar Harian, M/S: 17
Tarikh: Sabtu, 6 Oktober 2012


5 comments: