Monday, 29 October 2012

UKM CESMED


Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), salah satu universiti penyelidikan terkemuka di Malaysia berhasrat untuk memainkan peranan besar dan bermakna dalam memaju dan melonjakkan bidang keusahawanan negara.

Dalam usaha ini, UKM telah menubuhkan UKM Center for Entrepreneurship and SME Development (UKM-CESMED) pada Oktober 2010.

UKM-CESMED yang bertaraf sebagai sebuah pusat kecemerlangan dinaungi oleh Naib Canselor UKM, Prof Tan Sri Datuk Wira Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin ditubuh untuk melatih pelajar universiti dan Enterprise Kecil dan Sederhana (EKS) ke arah pemikiran kreatif, berinovasi dan bersemangat keusahawanan tinggi melalui pelbagai aktiviti pengajaran dan pendidikannya.

Pengarah UKM-CESMED, Prof Dr Mohd Fauzi Mohd Jani berkata, UKM-CESMED membawa visinya yang tersendiri dalam memajukan lagi keusahawanan dan pembangunan EKS di Malaysia.


"Visi utama UKM-CESMED ialah untuk menjadi sebuah Pusat Kecemerlangan yang mengintegrasi pendidikan, keusahawanan dan pembangunan EKS dalam negara.

"Mengintegrasi sumber berasaskan ilmu pengetahuan, memupuk sifat keusahawanan dalam diri siswazah dan menyokong pembangunan EKS melalui pendidikan inovatif adalah kunci kepada mencapai matlamat kami," katanya.

Menurut beliau, UKM-CESMED merupakan pengasas kepada program SME Internship yang dijalankan secara kerjasama dengan Perbadanan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (SME Corp).

"Program yang memberi khidmat runding cara melibatkan pelajar dan pensyarah UKM kepada EKS ini kini diterima dan dilaksanakan oleh semua Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) tempatan.

"Satu lagi program yang diterajui oleh UKM-CESMED dengan keijasama SME Corp dan PSMB ialah Latihan kepada CEO EKS yang dikenali sebagai program SME@University katanya.

Beliau berkata, program itu kini telah dilaksanakan oleh Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan ia akan dilanjutkan lagi pada tahun hadapan.

Dalam pada itu, beliau turut menegaskan, UKM-CESMED menjadikan pendidikan keusahawanan berasaskan pengalaman (experiental) sebagai kaedah untuk mencapai hasratnya.

"Ini digabungkan dengan keijasama erat pihak EKS melalui pelbagai aktiviti seperti perundingan dan penyelidikan.

"Dengan pendekatan ini, saya yakin UKM-CESMED mampu mengungguli pendidikan keusahawanan dan meningkatkan prestasi EKS di Malaysia dan serantau," katanya.

Pada masa ini katanya, UKM- CESMED menawarkan empat kursus kepada semua pelajar UKM, tiga daripadanya adalah usahasama dengan Stevens Institute Of Technology, Amerika Syarikat yang mempunyai pengalaman luas dalam pendidikan inovatif dalam bidang keusahawanan

"Program ini disusun dengan sebegitu cara yang membolehkan pelajar mendapat pendedahan tentang ilmu keusahawanan, malah di tahun akhir pelajar mampu menubuh dan mengoperasi syarikat mereka masing-masing," katanya.

Menurut behau, yang paling menarik dalam penawaran program ini, UKM-CESMED melatih semua pengajar dari kalangan felo UKM-CESMED dari semua fakulti di UKM untuk mengajar kursus keusahawanannya.

Kini UKM-CESMED mempunyai seramai 130 orang felo dari pelbagai disiplin. Bagi meningkatkan mutu pengajaran, UKM-CESMED juga melantik seramai 35 pembantu pengajar, sebahagian besarnya pelajar MBA, Sarjana dan Doktor Falsafah dalam bidang keusahawanan dan pengurusan perniagaan.

"Pendekatan ini akan mempercepatkan usaha UKM dalam meningkatkan pembinaan keupayaan tenaga pengajarnya yang datang dari pelbagai bidang untuk menjiwai dan menghayati bidang keusahawanan.

"Adalah diharapkan , ini juga akan mencetuskan inovasi keusahawanan dan memacu proses pengkomersialan hasil penyelidikan bidang masing-masing," kata beliau.

UKM-CESMED juga katanya, melantik dari kalangan felonya 10 pasukan kumpulan pakar pelbagai bidang bagi membantu melaksanakan projek yang bersifat multidisiplin dan rentas bidang.

"Interaksi ahli pelbagai bidang ini dapat mencetuskan idea yang inovatif dan kreatif yang hanya berlaku apabila dilihat dari sudut yang berbeza.

"Selain SME Corp, kita juga menjalinkan kerjasama rapat dengan pihak kerajaan menerusi Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) dan SME Bank," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah UKM-CESMED, Prof Dr Salmijah Surif turut menjelaskan mengenai pembelajaran dan pengajaran keusahawanan yang dilaksanakan di UKM-CESMED.

"Pelajar dalam program keusahawanan akademik UKM didedahkan kepada pelbagai pedagogi keusahawanan. Penekanan program CMIE adalah kepada pembelajaran berasaskan pengalaman.

"Antara kursus yangditawarkan adalah Asas Keusahawanan dan Inovasi (CMIE1012), Usahaniaga Asas (CMIE2016), Rundingcara EKS (CMIE2036) dan Usahaniaga Lanjutan (CMIE3016)," katanya.

Menurut beliau, Kursus Asas Keusahawanan dan Inovasi diwajibkan kepada semua pelajar tahun satu termasuk pelajar Perubatan dan Pergigian. Seramai 3,000 pelajar tahun satu telah mengikuti kursus ini secara serentak pada tahun lepas.

Beliau menambah, objektif utamanya adalah untuk menarik minat pelajar UKM menjadikan keusahawanan sebagai kerjaya pilihan.

"Kami menjemput usahawan yang berjaya untuk berkongsi pengalaman mereka dalam memula dan menerokai asam garam dunia keusahawanan.

"Kursus ini memberi pengetahuan asas keusahawanan melalui pengajaran atas talian. Selain itu pelajar juga berpeluang untuk menyelami perniagaan sebenar melalui permainan dan pertandingan simulasi perniagaan," katanya.

Dalam kursus Usahaniaga Asas pula menurut beliau, pelajar didedahkan kepada kemahiran merancang, membangun dan mengoperasikan sesebuah syarikat dengan lebih kreatif dan inovatif.

"Dalam kursus Usahaniaga Asas ini, kita memberi penekanan dan memfokuskan kepada pemasaran dan pengurusan kewangan.

"Pengalaman yang mereka perolehi dalam kursus ini dimantapkan dalam kursus yang mereka ambil pada tahun akhir laitu kursus Usahaniaga Lanjutan," kata beliau.

Menurutnya, dalam kursus ini pelajar bekeija dalam satu pasukan mengaplikasikan pengetahuan asas dalam keusahawanan dalam merekabentuk dan membangunkan sesuatu produk atau perkhidmatan.

"Bermula dengan mencari idea perniagaan dan membina prototaip, mereka membangunkan produk atau perkhidmatan tersebut, termasuk memfailkan IP sekiranya berkenaan, serta membina dan mendaftar syarikat mereka.

"Pelajar juga dilatih melakukan kajian pasaran, kewangan, dan memasarkan produk mereka melalui pelbagai cara pemasaran termasuk menggunakan laman sesawang," katanya.

Dalam pada itu katanya, pelajar juga berpeluang melakukan pitching untuk modal perniagaan di hadapan pelabur.

Menurut behau lagi, pada sesi lepas seramai 30 orang pelajar mengikuti kursus ini.

"Mereka mendapati kursus ini sangat berguna dan membantu mereka lebih bersedia apabilakeluar dan bergelar sebagai graduan.

"Dalam kursus Rundingcara EKS pula, pelajar diberi peluang untuk bekeijasama dengan syarikat EKS di bawah bimbingan pensyarah dan bertindak sebagai perunding cara kepada syarikat tersebut," katanya.

Dengan cara ini juga katanya, mereka didedahkan dengan dunia perniagaan sebenar dan mampu melihat sendiri bagaimana sesebuah perniagaan itu beroperasi.

Tambahnya, selain mendokong filosofi perniagaan konvensional yang memang dikenali umum, UKM juga memberi perhatian kepada pendekatan perniagaan social (social business) yang dipelopori oleh Prof Mohamad Yunus, Pemenang Hadiah Nobel 2006. Beliau adalah Laureatein-Residence di UKM.

"Yunus Centre Of Advancement Of Social Business (Yunus CASB) di bawah UKM-CESMED ditubuhkan pada tahun ini untuk memberi pelantar sesuai bagi aktiviti perniagaan sosial di Malaysia.

"Untuk menjalankan aktivitinya, Yunus CASB akanmengadakansatu Makan Malam Yunus pada 7 Disember 2012 yang bertujuan mengumpul dana," katanya.

Sumber: Berita Minggu, M/S: 4
Tarikh: Ahad, 28 Oktober 2012

74 comments:

 1. Replies
  1. thiết bị điện công nghiệp và dân dụng
   Thiết bị đóng cắt - LS xem thêm
   Thiết bị đóng cắt Mitsubishi xem thêm
   Thiết bị chiếu sáng Paragon xem thêm
   Time Switch xem thêm

   Ống luồn dây điện xem thêm
   Ống luồn dây điện Vanlock xem thêm
   Ống luồn dây điện Sino xem thêm
   Công tắc và ổ cắm Sino xem thêm

   Phích cắm công nghiệp xem thêm
   Tụ bù hệ số công suất xem thêm
   Đồng hồ đo điện xem thêm
   Chống sét lan truyền xem thêm
   Relay trung gian xem thêm
   Bảng giá thiết bị điện

   Delete
 2. jianbin0924
  the north face jacketshttp://www.thenorthfaces.org.uk
  north face outlet online, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
  chicago blackhawks, http://www.chicagoblackhawksjersey.us/
  chicago bears, http://www.chicagobearsjerseys.us/
  green bay packers, http://www.greenbaypackersjersey.us/
  new orleans saints, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
  oakland raiders, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
  philadelphia eagles, http://www.philadelphiaeaglesjersey.us/
  san francisco 49ers, http://www.sanfrancisco49ersjerseys.us/
  atlanta falcons, http://www.atlantafalconsjersey.us/
  dallas cowboys, http://www.dallascowboysjersey.us/
  indianapolis colts, http://www.indianapoliscoltsjersey.us/
  kansas city chiefs, http://www.kansascitychiefs.us/
  miami dolphins, http://www.miamidolphinsjersey.com/
  minnesota vikings, http://www.minnesotavikingsjersey.us/
  new england patriots, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
  new york giants, http://www.newyorkgiants.us/
  new york jets, http://www.newyorkjetsjersey.us/
  pittsburgh steelers, http://www.pittsburghsteelersjersey.com/
  seattle seahawks, http://www.seattleseahawksjersey.us/
  washington redskins, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
  arizona cardinals, http://www.arizonacardinalsjersey.us/
  baltimore ravens, http://www.baltimoreravensjerseys.us/
  denver broncos, http://www.denverbroncos.org/
  chicago bulls, http://www.chicagobullsjerseys.net/

  ReplyDelete

 3. fangyanting20151009
  ralph lauren, http://www.poloralphlaurenoutlet.it/
  hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
  tory burch shoes, http://www.toryburchshoesoutlet.com/
  michael kors handbags, http://www.michaelkorshandbags.in.net/
  parajumpers coats, http://www.woolrichoutletstore.us.com/
  ugg boots, http://www.uggboot.com.co/
  mulberry outlet, http://mulberryoutlet.outlet-store.co.uk/
  tiffany and co jewelry, http://www.tiffanyandco.in.net/
  ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
  abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
  cheap ugg boots, http://www.cheapuggboots.net.co/
  ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
  the north face outlet store, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
  kobe 9, http://www.kobe9elite.us.com/
  cheap mlb jerseys, http://www.cheapmlbjerseys.us.com/
  christian louboutin uk, http://www.christianlouboutinoutlet.org.uk/
  snow boots, http://www.wintercoats.us.com/
  nike free, http://www.nikefreerunning.org/
  louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbag.us/
  true religion jeans, http://www.truereligionjeansoutlet.com/
  air jordan 4, http://www.airjordan4.org/
  hermes outlet, http://www.hermesoutletstore.us.com/
  louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
  coach outlet canada, http://www.coachoutletcanada.com.co/
  black friday 2015, http://www.monclerjacketsuk.co.uk/
  d

  ReplyDelete
 4. في البداية تحقق من الترخيص. في مجال تداول الفوركس عبر النت يجب على شركات الوساطة ان تكون مراقبة في دول كبرى مضمونة وقادرة على مراقبة الشركة. افضل الهيئات التنظيمية هي الهيئة الامريكية والبريطانية. يجب عليك التيقن من هذا الموضوع.
  بعد التحقق من ترخيص شركة الوساطة يجب علينا فحص كمية الرافعة المالية التي يمنحها الوسيط للمضاربين. تسمح لك منظومة الرافعة بالشراء والبيع بكميات يفوق بعدة اضعاف كمية الأموال في حسابك. تتراوح احجام هذا النظام فيما بين عشرة اضعاف وبين مئات الاضعاف رأس المال.
  النقطة التالية هي عجلة تنفيذ صفقات التجارة. من غير المقبول على تاجر الفوركس والمستثمرين من كبار الشخصيات تواجد تأخيرات عند تطبيق التداولات. في سوق الفوركس لكل لحظة لها أهمية مطلقة في ارباح وخسائر المراكز في حسابك التداول. افضل شركة وساطة تقدم اتصال بالسوق من نوعية اتصال مباشر بالبورصة بدون غرفة تنفيذ الصفقات في الشركة.
  العمولات: يسعى مستثمر في سوق تداول الفوركس الى الحصول على فارقات أسعار الصرف قليلة. يجب على المستثمر التأكد من دفعهم لأكثر العمولات انخفاضا.
  اقل حجم صفقة للشراء والبيع: عليك التيقن من ان مقدار الصفقة الأصغر يتلائم مع كمية الأموال في الحساب. تذكر بأن نسبة المخاطرة تزيد كلما كان ارتفعت احجام التداولات.
  جدارة دعم المتداولين سواءا كانت خدمات تقنية. تلتزم افضل شركة وساطة توفير بخدمة عملاء ممتازة. يكون ذلك عموما بواسطة الدعم على مدار الساعة عبر المكالمات التلفونية بالإضافة الى الإستجابة السريعة من الايميل والتشات.
  يمر الغالبية منالمتاجرين في أسواق الفوركس بشكل دائم من شركة تجارة اون لاين الى وسيط آخر.

  ReplyDelete
 5. Lắp đặt ngay camera quan sat giá tốt nhất thị trường tại camera quan sat

  ReplyDelete
 6. I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post.
  wingsio | sesxebi | y8 | gunblood | Happy Wheels

  ReplyDelete
 7. Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại cầu giấy
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại từ liêm
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại thanh xuân
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại hà đông
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại long biên
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại nguyễn chính thanh đống đa
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại minh khai hai bà trưng
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại bắc ninh
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại hải phòng
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại tphcm
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại quận 3
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại thủ đức
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại đà nẵng
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại biên hòa
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại đồng nai
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại nam định
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại thái bình
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại bắc giang
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại vĩnh phúc
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại thái nguyên
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại quảng ninh
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại hải dương
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại hưng yên
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại hà nam
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại ninh bình
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại nghệ an
  Trung tâm dạy kế toán tổng hợp Tại vũng tàu

  ReplyDelete
 8. Hãy tìm đến công ty TNHH thương mại dịch vụ kỹ thuật điện lạnh Trí Nhân để được cung cấp dịch vụ thu mua may lanh cu gia cao uy tín nhất.

  ReplyDelete
 9. good post
  Dailymotion video downloader

  Try Dailymotion video
  downloader
  to download videos from dailymotion.

  ReplyDelete
 10. No registration needed for this and also nothing like copyright issue. vshare vshare application apk in diffrent manner.There are two means.

  ReplyDelete
 11. It is provided by GPU that is Public Permit which supplies aptoide download our upcoming messages Book marking our internet site.

  ReplyDelete
 12. Great article, the info is so valuable. Thanks for this post.

  ReplyDelete
 13. I love reading your articles and I shared it with my friends.People also like it and give good feedback. Thank you.
  Shilpa Malhotra Gurgaon Escort
  Roshani Khanna Delhi Escort
  Russian Escort in Aerocity
  Gurgaon Escort Services

  ReplyDelete
 14. Nice! thank you so much! Thank you for sharing. Your blog posts are more interesting and informative. I think there are many people like and visit it regularly, including me.
  Escorts Services in Gurgaon
  Roshani Beautiful Gurgaon Escorts
  http://www.gurgaonsex.com/
  Gurgaon Escorts Services

  ReplyDelete
 15. Great!! thank you giving me good article. Moreover you can read more interesting information to strongbox and safe, That's in website:
  http://ketsat.vn
  http://thegioikhoacua.vn

  ReplyDelete

 16. good your mobile information use in check.State you're out as well as Fildo App – Best Music Streaming App for Android After importing your library of tunes, you'll wish to make certain nice.
  https://fildoappdownload.com/…apk-download

  ReplyDelete

 17. rather than paying for it through Google store. We have Download Aptoide APK produced a terrific alternative app which serves the iOS users
  aptoide for ios

  ReplyDelete
 18. I was very impressed by this post, this site has always been pleasant news. Thank you very much for such an interesting post. Keep working, great job! In my free time, I like play game: redball4games.com. What about you?

  ReplyDelete


 19. Introduce me blogging indonesia want to visit on your website and read the contents of article useful for me,
  if any time please visit our website 

  obat kuat

  cara membesarkan alat vital pria dengan tangan


  ReplyDelete
 20. Wholesale louis vuitton bags for cheap in fact, we hear many hunters who use our own arguments, who promote our own ideas. They claim that it is cruel and heartless to put animals through short, painful lives, louis vuitton outlet whether it is in slaughtering livestock or torturing lab mice; it is the habit of the hunter that causes the least amount of pain to the animal kingdom and disturbs the environmental chain the least. Many hunters don't offer their lifestyle as a great enemy of the animal rights wholesale louis vuitton bags for cheap activists, but rather, they see themselves as the alternative to what mainstream culture has done to the situation of animals.

  When the economy wholesale louis vuitton bags for cheap goes into a recession or a depression, the sale of small luxuries like lipstick increases. But in 2008, annual lipstick sales actually dropped five per cent, according to Inside Cosmeceuticals, which tracks cosmetics purchases in the US and UK. Now, it seems, Americans - both men and women - are splurging on a more modern luxury: cosmetic injections,

  Linings are usually made of wool, leather, nylon or vinyl. As for the straps, if these are not made of metal, the material should be strong enough to carry the weight of the bag and its contents. Pull on the strap to test the strength of the stitching at the point where the strap meets the bag,

  A different online scam deceives you through your inbox. You receive wholesale louis vuitton bags for cheap an e-mail that appears like it from your bank, cautioning you of identity theft and asking you to log in and confirm your account information. Even though the e-mail may seem authentic with logos and links, it is as false as that Louis Vuitton bag.

  Several students expressed that color was the most important aspect of the purse. They louis vuitton outlet online store wanted purses to match their favorite color or their outfit. Some chose colors because it reminded them of other wholesale louis vuitton bags for cheap things. The price factor will become obvious as you learn more about the differences. Next, Swiss watches use mechanical engineering to produce movement, which requires more attention. Each unit has to pass a set of quality tests before it can be shipped and sold in retail outlets or via the Internet.

  There is wholesale louis vuitton bags for cheap a moment of shear joy wholesale louis vuitton bags for cheap at the point of purchase but very quickly sights are set on the next bling that will deliver that elusive rung. Shopping is what people do because they think it will take them from who they are to who they want to be. More nonsense! There is a clear distinction between buying a Prada bag because you enjoy its beauty and utility and buying it to wholesale louis vuitton bags for cheap make you feel better about yourself wholesale louis vuitton bags for cheap

  ReplyDelete


 21. Introduce me blogging indonesia want to visit on your website and read the contents of article useful for me,
  if any time please visit our website 

  obat kuat

  cara memperbesar penis

  bokep

  ReplyDelete
 22. Entershopping.vn - Hệ thống phân phốichăn ga gối đệm chính hãng, giá rẻ tại Hà Nội với những thương hiệu nổi tiếng như Everon, Sông Hồng, Everhome....
  Địa chỉ: 113 Nguyễn Trãi, Thanh Xuân, Hà Nội
  Điện thoại: 0981 212 212
  Website: https://entershopping.vn

  ReplyDelete