Monday, 29 October 2012

UMP universiti pilihan utama


UNIVERSITI Malaysia Pahang (UMP) kini menjadi pemangkin kepada kerancakan pembangunan di negeri Pahang termasuklah penghasilan bidang kepakaran universiti sekali gus meningkatkan taraf hidup masyarakat, merangsang pertumbuhan ekonomi dan memudahcara transformasi untuk memberi manfaat besar kepada penduduk sekitar.

UMP terus mengorak langkah menjadi sebuah universiti teknikal bertaraf dunia dengan menumpukan kepada pembangunan bidang industri kimia, petrokimia dan bioteknologi.

Bertepatan dalam usaha kerajaan mempertingkatkan lagi pembangunan termasuk industri minyak, gas dan petrokimia di kawasan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), usaha UMP dilihat mampu merealisasikan hasrat kerajaan dalam meningkat bilangan jurutera dan ahli teknologis di negara ini.

Menurut Naib Canselor UMP, Profesor Datuk Dr. Daing Nasir Ibrahim, untuk kekal sebagai pemain yang kompetitif dalam kelasnya, UMP tercabar untuk mengupayakan kelainan dan keunikannya dari aspek penawaran program kejuruteraan dan teknologi, penyelidikan, perundingan dan penerbitan.


Setelah lebih setahun pelaksanaan Pelan Strategik UMP 2011- 2015 hasil yang positif lagi signifikan telah mula kelihatan dalam empat Bidang Keberhasilan Utama (NKRA) iaitu, Peningkatan Kualiti Akademik, Kelestarian Kewangan, Pembangunan Sosio-Ekonomi dan Penjenamaan Untuk Penjajaran Strategik.

Selaras dengan hasrat untuk menjadikan UMP sebagai 'Universiti Teknologi Pilihan Utama', maka kualiti siswazah yang dilahirkan turut bergantung kepada kualiti calon terpilih untuk melanjutkan pengajian di sini.

Ini dibuktikan semasa pendaftaran pelajar bagi sesi akademik 2012/2013 baru-baru ini mendapati daripada seramai 65 peratus daripada 1,837 calon yang ditawarkan ke program Sarjana Muda mempunyai kelayakan Purata Nilai Gred Kumulatif atau PNGK 3.0 ke atas.

Pilihan utama ini bukan sahaja kepada calon pelajar malah melibatkari di kalangan pemegang kepentingan termasuk industri, ibu bapa, masyarakat dan pihak agensi luar. UMP beijaya memenuhi keperluan sebagai institusi pengajian apabila 42.35 daripada 451 pegawai akademik yang aktif mempunyai kelayakan kedoktoran (PhD). Pencapaian ini melebihi sasaran Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) iaitu 40 peratus staf akademik mempunyai kelayakan di peringkat PhD menjelang tahun 2015.

Malah, dalam meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran berkonsepkan Kilang Pengajaran atau Teaching Factory yang diamalkan di Universiti ini, 27.7 peratus daripada keseluruhan tenaga akademik memiliki pengalaman sekurang-kurangnya lima tahun di industri serta mempunyai kelayakan badan profesional.

Kini dalam usia sedekad penubuhannya, UMP berjaya melahirkan seramai 30 graduan berkelulusan Kedoktoran (PhD), Sarjana (83), Sarjana Muda (4,927) dan Diploma (2,155) menjadikan jumlah graduan mencapai 7,206 orang. Pusat pendidikan antarabangsa

Untuk menjadi pemain global yang kompetitif, UMP sentiasa komited berusaha mencipta ihovasi dan keunikan dalam penawaran program akademik melalui jalinan strategik di peringkat antarabangsa.

Sepanjang tahun 2012, UMP terus komited meneroka ruang kerjasama baharu dengan institusi-institusi di Bosnia-Herzegovina, Korea Selatan dan Republik Indonesia selain terus memperkasa jaringan sedia ada dengan beberapa institusi luar negara seperti di Amerika Syarikat, Jerman, Ireland dan China.

Tiga program baharu iaitu Teknologi Kejuruteraan (Tenaga&Persekitaran), Teknologi Kejuruteraan (Elektrikal) dan Teknologi Kejuruteraan (Pembuatan) diperkenalktan tahun ini dengan jalinan kerjasama rakan strategik dari Amerika Syarikat demi memastikan penandaan aras antarabangsa ini diikuti dengan akreditasi global, khususnya, American Board of Engineering Technology, berdasarkan Washington Accord.

Sejak UMP memperkenalkan program dwiijazah hasil kerjasama UMP - Hochschule Karlsruhe Germany (HsKA) dalam bidang kejuruteraan Mekatronik dan Automotif pada tahun 2010, UMP mempunyai seramai 54 pelajar mengikuti program kejuruteraan mekatronik (UMP- HsKA) manakala seramai 20 orang mengikuti program kejuruteraan automotif dwiijazah yang buat pertama kalinya ditawarkan tahun ini.

Lebih membanggakan dalam konteks penjajaran UMP di arena serantau dan antarabangsa, UMP mendapat kepercayaan syarikat antarabangsa dalam menjalinkan hubungan strategik dengan Elektriksola (Malaysia) Sdn. Bhd., dan Infineon Technologies Malaysia Sdn. Bhd. bagi penempatan latihan industri, pembangunan akademik dan penyelidikan.

Selaras dengan Program Transformasi Ekonomi Malaysia, UMP juga bakal menawarkan program baharu iaitu Sarjana Pentadbiran Pemiagaan (MBA) untuk menghasilkan tenaga profesional yang cekap.

Program yang bakal ditawarkan mulai tahun hadapan kendalian Fakulti Teknologi ini akan memberi tumpuan kepada tiga bidang pengkhususan utama iaitu Pengurusan Kejuruteraan, Pengurusan Teknologi, dan Pemiagaan Kejuruteraan bagi memberi peluang kepada masyarakat untuk meningkatkan modal insan. 

Menyedari peningkatan kualiti akademik berkait rapat dengan tahap prasarana dan iklim dalaman untuk membentuk pengalaman kampus yang signifikan. Justeru, beberapa inisiatif bagi meningkatkan kualiti dan taraf persekitaran fizikal di UMP Kampus Gambang dan UMP Pekan sedang dilaksanakan.

Di antaranya melaksanakan projek naik taraf Masjid UMP Kampus Gambang dan prasarana kolej kediaman; kemudahan sukan dan riadah seperti gimnasium; stadium mini dan padang bola sepak manakala Galeri UMP yang akan mempamer sejarah universiti dan hasil inovasi penyelidik UMP kini hampir siap sepenuhnya akan dibuka kepada umum tidak lama lagi.

Bangunan Perpustakaan dan Pusat Pelajar yang kini tersergam indah di UMP Pekan juga mula beroperasi pada tahun ini bagi membolehkan para mahasiswa memperkaya aktiviti pembelajaran dan aktivisme mereka.

Sementara itu, kerja-kerja awal sedang dimulakan bagi pembangunan Kompleks Pentadbiran Utama; Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi dan Pusat Bahasa Moden dan Sains Kemanusiaan di UMP Pekan.

Para penyelidik UMP terus mencipta nama di pentas negara dan juga antarabangsa melalui pelbagai pameran dan pertandingan penyelidikan. Di antaranya memenangi empat pingat emas dalam Invention and New Product Exposition (INPEX) yang diadakan di Pittsburgh, Amerika Syarikat dan telah berjaya membawa pulang tiga pingat emas dan satu pingat perak serta turut memenangi anugerah khas dalam The 4th European Exhibition of Creativity and Innovation (EUROIN- VENT) di Lasi, Romania.

Manakala penyertaan UMP dalam The 23rd International Invention, Innovation and Technology Exhibition (ITEX) di Kuala Lumpur juga berjaya meraih kutipan 31 pingat iaitu lima pingat emas, 17 pingat perak dan sembilan pingat gangsa.

Pelajar UMP turut mencipta nama dengan memenangi enam anugerah khas juri selain membawa pulang dua pingat emas dan dua pingat dalam 2012 International Youth Invention Exhibition (IEYE) di Taiwan.

Menjuarai inovasi kereta, Kelab SAE-UMP Chapter merijadi kebanggaan apabila dinobatkan sebagai juara kategori Urban Diesel dalam Cabaran Shell Eco-Marathon.

Begitu juga dengan kejayaan pasukan UMP-VE yang mendapat tempat kedua setelah beijaya membina sebuah kereta elektrik menggunakan chasis Proton Saga BLM dalam pertandingan Proton Green, Mobility Challenge (PGMC) di Litar Antarabangsa Sepang baru-baru ini.

Kejayaan dalam pengkomersialan produk penyelidikan hasil ciptaan tenaga pakamya turut dapat dimanfaatkan masyarakat khususnya bagi projek Pisoptera bahan membasmi makhluk perosak; Green- Bricks iaitu batu bata mesra alam dan AsarFonts yang merupakan perisian transliterasi Arab-Jawi. Memasyarakatkan UMP melalui kesukarelawan

Agenda kesukarelawanan ini diteijemahkan melalui pelbagai inisiatif khidmat komuniti yang menjadi medan interaksi antara warga UMP dengan masyarakat.

Di antaranya melibatkan projek khidmat komuniti yang diusahakan para mahasiswa UMP dalam program Inisiatif Sinar ECER yang dilaksanakan melibatkan usahasama antara Pusat Pengajian Berterusan & Pembangunan Profesional (CENFED) dan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) dengan kerjasama Persatuan Wanita UMP (MATAHARI).

Satu lagi projek melibatkan Inisiatif Empower ECER Mahkota Kuala Pahang yang diilhamkan Canselor UMP, Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Al-Haj Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah yang mensasarkan pembangunan akademik dan kemahiran masyarakat setempat khususnya di Mukim Kuala Pahang, Pekan.

Sehingga kini, seramai 1,401 penduduk dan pelajar sekolah yang menduduki peperiksaan UPSR.PMR dan SPM dari kawasan ini menerima manfaat daripada lima inisiatif yang dijalankan iaitu Pembangunan Akademik, Perkhidmatan Amali Program Asas Penyelenggaraan Automotif, Kursus Masakan dan Kursus Asas Baik pulih Telefon Bimbit.

Inisiatif ini mampu mentransformasi aras pencapaian sosio-ekonomi dan taraf hidup kumpulan sasaran yang terlibat dalam jangka masa panjang bagi meningkatkan motivasi, kehadiran dan pencapaian akademik pelajar serta menyuntik semangat baru peserta untuk menempuh kehidupan dengan lebih maju.

Kewujudan kemudahan prasarana penyelidikan, pembangunan dan inovasi di kedua-dua kampus Pekan dan Gambang turut memainkan peranan dalam menjadikan negeri Pahang Darul Makmur sebagai salah sebuah negeri maju.

Sumber: Utusan Malaysia, M/S: 5
Tarikh: Rabu, 24 Oktober 2012


35 comments:

 1. Replies
  1. thiết bị điện công nghiệp và dân dụng
   Thiết bị đóng cắt - LS tại đây
   Thiết bị đóng cắt Mitsubishi tại đây
   Thiết bị chiếu sáng Paragon tại đây
   Time Switch tại đây

   Ống luồn dây điện tại đây
   Ống luồn dây điện Vanlock tại đây
   Ống luồn dây điện Sino tại đây
   Công tắc và ổ cắm Sino tại đây

   Phích cắm công nghiệp tại đây
   Tụ bù hệ số công suất tại đây
   Đồng hồ đo điện tại đây
   Chống sét lan truyền tại đây
   Relay trung gian tại đây
   Bảng giá thiết bị điện

   Delete
 2. jianbin0924
  the north face jacketshttp://www.thenorthfaces.org.uk
  north face outlet online, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
  chicago blackhawks, http://www.chicagoblackhawksjersey.us/
  chicago bears, http://www.chicagobearsjerseys.us/
  green bay packers, http://www.greenbaypackersjersey.us/
  new orleans saints, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
  oakland raiders, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
  philadelphia eagles, http://www.philadelphiaeaglesjersey.us/
  san francisco 49ers, http://www.sanfrancisco49ersjerseys.us/
  atlanta falcons, http://www.atlantafalconsjersey.us/
  dallas cowboys, http://www.dallascowboysjersey.us/
  indianapolis colts, http://www.indianapoliscoltsjersey.us/
  kansas city chiefs, http://www.kansascitychiefs.us/
  miami dolphins, http://www.miamidolphinsjersey.com/
  minnesota vikings, http://www.minnesotavikingsjersey.us/
  new england patriots, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
  new york giants, http://www.newyorkgiants.us/
  new york jets, http://www.newyorkjetsjersey.us/
  pittsburgh steelers, http://www.pittsburghsteelersjersey.com/
  seattle seahawks, http://www.seattleseahawksjersey.us/
  washington redskins, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
  arizona cardinals, http://www.arizonacardinalsjersey.us/
  baltimore ravens, http://www.baltimoreravensjerseys.us/
  denver broncos, http://www.denverbroncos.org/
  chicago bulls, http://www.chicagobullsjerseys.net/

  ReplyDelete
 3. fangyanting20151009
  ralph lauren, http://www.poloralphlaurenoutlet.it/
  hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
  tory burch shoes, http://www.toryburchshoesoutlet.com/
  michael kors handbags, http://www.michaelkorshandbags.in.net/
  parajumpers coats, http://www.woolrichoutletstore.us.com/
  ugg boots, http://www.uggboot.com.co/
  mulberry outlet, http://mulberryoutlet.outlet-store.co.uk/
  tiffany and co jewelry, http://www.tiffanyandco.in.net/
  ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
  abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
  cheap ugg boots, http://www.cheapuggboots.net.co/
  ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
  the north face outlet store, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
  kobe 9, http://www.kobe9elite.us.com/
  cheap mlb jerseys, http://www.cheapmlbjerseys.us.com/
  christian louboutin uk, http://www.christianlouboutinoutlet.org.uk/
  snow boots, http://www.wintercoats.us.com/
  nike free, http://www.nikefreerunning.org/
  louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbag.us/
  true religion jeans, http://www.truereligionjeansoutlet.com/
  air jordan 4, http://www.airjordan4.org/
  hermes outlet, http://www.hermesoutletstore.us.com/
  louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
  coach outlet canada, http://www.coachoutletcanada.com.co/
  black friday 2015, http://www.monclerjacketsuk.co.uk/
  df

  ReplyDelete
 4. كيف تختار افضل شركة وساطة؟

  مؤشرات الفوركس كما نعرف هي المجال الإستثماري الأكثر اتساعا في العالم. تأكد بأن تداولاتك ببورصة العملات الأجنبية مع شركة اكو أندورا تضمن الإستثمار مع واحدة من افضل الوسطاء المحترفين.

  الفوركس يعمل على مدار الساعة.
  الادوات التجارية
  إن المرافق التجارية المتقدمة المتاحة في برامج التداول هي:
  • التشارتات البيانية
  • الأخبار الفورية
  • مشاهدة مراكز البيع والشراء لمستثمرين اخرين
  • مشاهدة أسعار الصرف الحالية وأيضا التاريخية على تقنيات العملات والأسهم والسلع.
  • تاجر من التشارت مباشرة

  الجدول المالي
  يعرض الجدول المالي الذي توفره شركة اكو اندورا العالمية والحائزة على لقب افضل شركة وساطة للعملاء وللمضاربين اهم الأحداث الاستثمارية للنهار الحالي او الغد او الأسبوع المقبل في عدد من اهم الدول ذات المركز الاقتصادي الهام والتي تتمتع بقوة تأثيرها في سوق الفوركس. هذه الأحداث والمجريات الاقتصادية لها القدرة على تحريك الاتجاه والزخم في سوق الفوركس ولهذا يجب على متداول الفوركس ان يتمتع بالقدرة على فهم هذه البيانات المالية والتآلف معها، وبالتالي تحويلها الى مكاسب.
  اهم هذه الأخبار:
  • بيانات التضخم (غلاء الأسعار)
  • الميزان المالي
  • الفائدة
  • التغييرات الإقتصادية
  • مؤشرات الأسعار للمنتجين وللمستهلكين
  • العجز والفائض المالي
  بالاضافة لعرض تاريخ صدور البيانات المالية، وبالاضافة الى تزويد عملائنا بنتائجها فور صدورها، فإننا نعرض للمضاربين اهم مواقيت الخطابات الهامة لشخصيات المفتاح الأساسية سياسيا واقتصاديا كخطابات رؤساء الدول الكبرى ورؤساء البنوك المركزية والاعلانات الهامة والتي لها بشكل عام تأثير مباشر على سعر الفوركس.

  تذكر دائما، فإن تداول الفوركس يحتوي على الكثير من الفرص للعملاء لعمل ارباح نقدية مرتفعة للغاية. إن استعمال أفضل انظمة التداول وأكثرها ملائمة لاحتياجاتكم من خلال مرافق استثمارية فورية وفورية بالاضافة إلى إمكانية الوصول الى المعلومات الحيوية اللازمة، سيعطيكم الفارق الإيجابي والأفضلية على الكثير من العملاء المنافسين لكم في عالم الفوركس. هذا بالإضافة الى متعة التداول. نظرا لكونه اكبر الأسواق فالمعلومات في الفوركس لا تنتهي.
  بواسطة انتقاء شركة اكو أندورا ستحصل على أفضل الانظمة التجارية المتاحة عالميا، مع إمكانية الوصول الى كافة المعلومات الحيوية اللازمة لصنع فرق ضخم في تجربتكم في تداول الفوركس، والأهم، عمل فرق كبير في نتائج صفقاتكم. يمكنك دائما التوجه الينا افضل شركة وساطة للمزيد من المعلومات

  ReplyDelete
 5. Lắp đặt ngay camera quan sat giá tốt nhất thị trường tại camera quan sat

  ReplyDelete
 6. I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post.
  wingsio | sesxebi | y8 | gunblood | Happy Wheels

  ReplyDelete
 7. mua laptop tại Phúc Anh Computer giá tốt, công đồng Phúc Anh Việt Nam , laptop chơi game dell đẳng cấp nhất thế giới đã chính thức xuất hiện và hỗ trợ laptop trả góp với lãi suất 0%

  ReplyDelete
 8. dịch vụ kế toán trọn gói tại hưng yên
  dịch vụ kế toán trọn gói tại vĩnh phúc
  dịch vụ kế toán trọn gói tại phú thọ
  dịch vụ kế toán trọn gói tại hải dương
  dịch vụ kế toán trọn gói tại quảng ninh
  dịch vụ kế toán trọn gói tại thái bình
  dịch vụ kế toán trọn gói tại bắc giang
  dịch vụ kế toán trọn gói tại thái nguyên
  dịch vụ kế toán trọn gói tại nam định
  dịch vụ kế toán trọn gói tại thanh hóa
  dịch vụ kế toán trọn gói tại hà nam
  dịch vụ kế toán trọn gói tại ninh bình
  dịch vụ kế toán trọn gói tại hà tĩnh
  dịch vụ kế toán trọn gói tại nghệ an
  thuê dịch vụ kế toán
  thuê dịch vụ kế toán tại quận cầu giấy
  thuê dịch vụ kế toán tại quận tại từ liêm
  thuê dịch vụ kế toán tại quận thanh xuân
  thuê dịch vụ kế toán tại quận hà đông
  thuê dịch vụ kế toán tại quận long biên
  thuê dịch vụ kế toán tại quận đống đa
  thuê dịch vụ kế toán tại quận ba đình
  thuê dịch vụ kế toán tại quận tây hồ
  thuê dịch vụ kế toán tại quận hoàng mai
  thuê dịch vụ kế toán tại thanh trì
  thuê dịch vụ kế toán tại quận hoàn kiếm
  thuê dịch vụ kế toán tại quận hai bà trưng
  thuê dịch vụ kế toán tại quận thủ đức
  thuê dịch vụ kế toán tại quận bình thạnh
  thuê dịch vụ kế toán tại quận tân phú
  thuê dịch vụ kế toán tại quận gò vấp
  thuê dịch vụ kế toán tại quận phú nhuận
  thuê dịch vụ kế toán tại quận bình tân
  thuê dịch vụ kế toán tại quận tân bình
  thuê dịch vụ kế toán tại đông anh
  thuê dịch vụ kế toán gia lâm

  ReplyDelete
 9. Hãy tìm đến công ty TNHH thương mại dịch vụ kỹ thuật điện lạnh Trí Nhân để được cung cấp dịch vụ thu mua may lanh cu gia cao uy tín nhất.

  ReplyDelete
 10. good post
  Dailymotion video downloader

  Try Dailymotion video
  downloader
  to download videos from dailymotion.

  ReplyDelete
 11. Video clips from different websites. With this one application mobdro for pc gadget. For this you need to go Setting, Security.

  ReplyDelete