Tuesday, 6 November 2012

Punca graduan sukar dapat kerja


WALAUPUN memegang ijazah dalam bidang Pengurusan Pengangkutan, Fazren, 29, bekerja sebagai pembantu. pentadbiran di sebuah agensi kerajaan sejak empat tahun lalu.

"Saya mohon banyak kerja dalam sektor awam dan swasta. Bila saya ditawarkan jawatan pembantu pentadbiran di sebuah agensi kerajaan saya tidak teragak-agak untuk terima walaupun ia untuk lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Nak dapat kerja sekarang memang agak sukar," cerita anak kelahiran Pahang itu. 

Amran, 22, mendapat keputusan 7A dalam peperiksaan SPM tahun 2009. Kini beliau bertugas sebagai jururawat di sebuah hospital awam setelah menerima Diploma Kejururawatan dari kolej latihan kejururawatan awam tahun ini.

Mengapa beliau memilih kerjaya sebagai seorang jururawat walaupun menerima keputusan SPM yang agak cemerlang? Amran, anak kelahiran Perlis memberitahu: "Ia disebabkan faktor ekonomi. Saya memilih untuk tidak menyambung pengajian ke universiti kerana saya percaya selepas tamat belajar, ia tidak menjanjikan sebarang pekerjaan. Dengan hanya memiliki Diploma Kejururawatan, saya boleh dapat kerja dengan mudah di hospital awam atau hospital swasta.


"Ada baiknya saya mula bekerja pada usia masih muda daripada menunggu pekerjaan bertahun-tahun lamanya," jelas beliau. 

Amran dan Fazren merupakan antara pencari kerja warga Malaysia yang tidak memilih kerjaya kerana mereka arif tentang situasi pemegang ijazah universiti yang tidak mudah memperoleh pekerjaan.

Pada bulan Mei lalu, Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan memberitahu Parlimen, terdapat 76,200 graduan di negara ini yang masih belum mempunyai pekerjaan.

Katanya, Kementerian Sumber Manusia sedang berusaha mengatasi masalah pengangguran dalam kalangan graduan. Pada tahun 2010 jumlah pengangguran mencecah 42,955 atau 24.62 peratus daripada 174,439 graduan yang ada.

Di Malaysia terdapat 20 universiti awam seperti Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Sains Malaysia dan Universiti Teknologi Mara. Negara juga mempunyai 60 institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) seperti Universiti Teknologi Petronas, Universiti Multimedia dan Universiti Tenaga Nasional.

Menurut Kementerian Pengajian Tinggi, universiti-universiti ini dan politeknik di seluruh negara mengeluarkan 184,581 graduan tahun lalu. Bagaimanapun, 44,391 atau 24 peratus daripada jumlah tersebut tidak mempunyai pekerjaan.

Menurut statistik kementerian, graduan daripada kursus Sastera dan Sains Sosial merupakan kelompok pengangguran terbesar iaitu 44.5 peratus atau 19,784 daripada jumlah keseluruhan graduan yang menganggur.

Kelompok kedua pula ialah graduan kursus teknikal iaitu seramai 12,321 atau 27.7 peratus manakala graduan kursus sains berada di tempat keliga 7,321 orang atau 16.49 peratus daripada jumlah keseluruhanya.

Statistik juga menunjukkan seramai 21,248 pemegang ijazah masih belum mempunyai pekerjaan manakala bagi pemegang diploma, hanya tiga peratus daripada jumlah graduan yang menganggur keseluruhannya.

Menurut maklum balas sektor industri, masih ramai graduan yang menganggur disebabkan kursus yang mereka ambil di universiti tidak sesuai dengan keperluan dan permintaan pasaran.

Pensyarah Sains Kemanusiaan Amien Iskandar berkata, satu daripada faktor graduan sukar mendapat kerja ialah kelulusan yang ada pada mereka tidak sesuai dengan keperluan pasaran lalu menjadikan mereka tidak diperlukan.

"Faktor lain ialah lemah penguasaan bahasa Inggeris. Kalau ada kebolehandalam bahasa Inggeris ini akan membantu graduan mendapat pekerjaan terutamanya dalam sektor swasta.

"Jadi graduan perlu mempunyai kemahiran yang membolehkan mereka diterima dalam pasaran pekerjaan," kata beliau.

Selain masalah berkomunikasi, faktor lain ialah sikap yang salah dan gagal meyakinkan bakal majikan. 

"Walaupun anda mempunyai penguasaan bahasa Inggeris yang baik tetapi tidak bijak berkomunikasi adakalanya sukar untuk anda mendapat kerja," katanya.

Menurut Persekutuan Pekilang-pekilang Malaysia (FMM), kurangnya latihan industri adalah faktor penting dalam isu ini.

Sementara itu, Pengarah Bahagian Pembangunan dan Hal Ehwal Pelajar Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Dr. Mohd. Fauzi Ramlan dilaporkan media berkata, isu lain yang menyebabkan graduan sukar mendapat pekeijaan ialah lemah dalam penyelesaian masalah, suka lompat kerja dan kurang keyakinan diri.

Beliau menggesa graduan supaya memperbaiki keleipahan mereka dalam bahasa Inggeris selain meningkatkan skil komunikasi,

"(Bagaimana nak dapat kerja) kalau nak yakinkan bakal majikan pun tidak boleh, peluang mereka untuk dapat kerja amat tipis," kata beliau.

Mohd. Fauzi juga menasihatkan graduan supaya meninggalkan sikap negatif seperti terlampau memilih pekerjaan dan hanya mahu pekerjaan di kawasan yang mereka rasa selesa seperti di tempat kelahiran masing-masing. - Bernama

Sumber: KOSMO, M/S: 25
Tarikh: Rabu, 7 November 2012


209 comments:

  1. Apa yang saya faham dari artikel ini, ialah, para pelajar harus membuat penyelidikan terdahulu untuk memastikan peluang yang ada di sektor pekerjaan. Namun begitu,artikel menyatakan bahawa, graduan yang menganggur tidak harus memilih, tetapi harus merebut peluang yang sedia ada. Jika peluang yang ada di pasaran tidak sesuai dengan jurusan graduan, mengapakah institut pengajian tidak menawarkan kursus yang membolehkan graduan memperolehi pekerjaan yang berkaitan? Bukankah institusi membuat penyelidikan lebih logic daripada mengharapkan pelajar untuk membuat penyelidikan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chia sẽ những hình thức kiếm tiền online (Make Money Online) hiệu quả nhất hiện nay!!!

      mua ban may lanh cu tphcm

      Delete
  2. isu memilih kerja, seolah-olah menuding jari kearah 1 pihak sahaja.

    ReplyDelete
  3. Kerajaan, mmg xnk slhkn pihak sndiri.asyik org lain je yg slh.

    ReplyDelete
  4. Kerajaan, mmg xnk slhkn pihak sndiri.asyik org lain je yg slh.

    ReplyDelete
  5. Saya menyeru kepada pihak krjaan agar mengambil serius dlm msalah penggangguran pda msa ini.Kasihani kpda pngganggur yg trpksa d bebani dengan hutang ptptn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trong bất kì hình dáng làm đẹp nào của mau noi that phong khach thực sự có đa phần ý tưởng, chúng tôi có thể khiến cho gian phòng trông đẹp hơn và thoải mái. Nhưng tất nhiên, nó chẳng phải là không có bất cứ rào cản và những vấn đề đặc trưng là đối với những gian phòng nhỏ sẽ có một số thủ thuật được áp dụng để đạt được thưởng thức vô tư. sử dụng ghe sofa phong khách có thể khiến cho nơi tiếp khách trông to hơn. gần như quý khách cần làm thứ 1 là bằng cách bảo đảm rằng những đồ đồ đạc bạn sắm như sat my thuat , sat my thuat , gia cong sat , gia cong inox thực sự phù hợp với khối lượng của căn phòng, không quá to hoặc không quá nhỏ. Như bạn đã biết, đồ đồ đạc quá to sẽ không được tốt như họ chỉ có thể làm cho gian phòng của bạn trông quá nhỏ và thậm chí còn chật chội. Sau lúc bạn chắc chắn rằng đồ đồ đạc của bạn có thể cảm hứng với phòng tốt, bạn có thể chỉ cần chiến thuật để đặt chúng. Đối với các không gian khác như mau noi that phong ngu , mau noi that nha bep , do go van phong bạn cũng có thể áp dụng tương đương

      Delete
  6. dilaporkan negara kita memerlukan pekerja yang berilmu dan berkemahiran.sewajarnya bakal pekerja yang berilmu dan berkemahiran contohya para graduan yang patut diutamakan di dalam sektor pekerjaan.sepatutnya pendidikan dan kemahiran diutamakan sebagai aset yang berguna kepada negara bukannya dibiarkan saja

    ReplyDelete
  7. Sampai sekarang still berlambak jawatan kosong swasta yg memerlukan calon yang fluent dalam mandarin.kenapa racial issue masih berlaku ?? Dimana pihak kerajaan ?? Kalau mohon dengan pihak kerajaan bagai dikatakanlah. saya sudah 3 kali interview SPA tapi satu pun tak dapat. Nasib baiklah ada juga business kecil kecilan saya dan sepupu saya usahakan walaupun tak seberapa. saya bersyukur, dan hasil itulah saya bayar wang PTPTN .tapi saya tak nak orang@graduan lain jadi macam saya . Menunggu lama ...umur 30++ masih kerja tak tetap. kESIAN mereka ...dibebani hutang..last2 apa pun tak buleh. harap Ilmu tinggi tapi, dijanjikan seribu impian tapi yang dapat ....hanya graduan dan Allah Taala saja yang tau. Minta Kerajaan bantu mereka .

    ReplyDelete
  8. Pihak yg berkenaan seharusnya bijak menanggani masalah anak bangsa sendiri bukannya memberi banyak alasan & menyalahkan graduan. Tak perlu lagi bermain dengan alasan lapuk seperti graduan terlampau memilih pekerjaan, kurangnya keyakinan diri & tidak boleh meyakinkan majikan. Itulah dialog lapok yang sejak sekian lama diguna pakai sehinggakan pelajar2 darjah 6 pun menggunakan ungkapan yang sama dalam karangan mereka. Apakah tidak terdaya untuk kita mengadakan langkah2 konkrit yang menunjukkan kesungguhan pihak2 berkaitan dlm menanggani masalah nasional ini.

    ReplyDelete
  9. Jadi pihak kerajaan tidak ambil tindakan sewajarnya yg mn perlu memastikan kursus yg relevan n sesuai shj dtawarkan..bkn hanya pentingkan keuntungan..

    ReplyDelete
  10. Jika kursus yang ditawarkan tidak mempunyai peluang pekerjaan baik stop je kursus tu dari membiarkan graduan membazirkan duit mengambil kos yang tidak ada peluang pekerjaan. Nanti tamat belajar menanggung hutang je.

    ReplyDelete
  11. Malaysia semakin teruk..Menteri sibuk berpolitik, kadar pengganguran tinggi, minta kerja SPA memanjang tak dapat. Graduan berlambak, kerja takda. Kos sara hidup tinggi..kesimpulannya "Menteri yang tidur berbumbung emas takkan tahu derita rakyat yang tidur beratap langit". Bila mana hidup menteri dilimpahi kemewahan mereka tidak akan dapat merasa kesusahan rakyat.

    ReplyDelete
  12. Masalah besar para graduan adalah mereka berharap pada kerajaan 100%.. Kalu boleh, lepas bljr, dapat keje SPA. Meroyan tak dapat keje gomen, salahkan orang lain, diri sendiri takde cacat cela. BI pun tunggang-langgang, dah tu x reti buat keje, skill komunikasi pun tak ada, tak pandai kerja berpasukan...malahan malas nak menguasai third language (mandarin, arab, perancis, sepanyol, atau korea) or memperkayakan skills seperti bljr autocad, bina laman web, etc..

    ReplyDelete
  13. salah satu kelemahan ketara adalah KELEMAHAN bahasa inggeris terutama dalam sesi temuduga. Ramai graduan tidak mampu berkomunikasi dalam asas bahasa inggeris komunikasi.

    ReplyDelete
  14. resume antara punca gagal dapat kerja.. jika daripada awal resume tidak mampu memikiat majikan bagaimana akan dipanggil temuduga?

    ReplyDelete
  15. hmmm...graduan tidak salah! waalupun saya sudah bekerja, namun saya merasakan graduan tidak salah..sepatutnya pihak kerajaaan atau org yg lebih senior menangani masalah ini drp akar umbi sejak drp dlu lagi...masalah kronism, penyelewengan semua tu n byk lagi menyebabkan org yg layak tidak diberi tempat jgk...kita lihat betapa byk graduan ada semua kemahiran tp tetap tiada kerja@ tempat pn dalam industry tetapi graduan yg biasa-biasa byk saja yg dpt kerja...so dpt disimpulkan BUKAN KUALITI GRADUAN yg menjadi isu sekarang tetapi PELUANG UTK GRADUAN yang sangat2 menyedihkan yg mana generasi sebelum kita patut anticipate utk tarik lebih byk pelabur ke apa supaya PELUANG tu ada n sustainable utk semua rakyat...but they failed to deliver....huhu

    ReplyDelete
  16. kami indo mudah mendapat pekerjaan di malaysia, but why malaysian people sukar dapat kerja? we love malaysia
    visit my blog: Cerita lucu

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Saya menyeru kepada pihak krjaan agar mengambil serius dlm msalah penggangguran pda msa ini.Kasihani kpda pngganggur yg trpksa d bebani dengan hutang ptptn.. buy facebook ratings

    ReplyDelete
  20. jianbin0924
    the north face jacketshttp://www.thenorthfaces.org.uk
    north face outlet online, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
    chicago blackhawks, http://www.chicagoblackhawksjersey.us/
    chicago bears, http://www.chicagobearsjerseys.us/
    green bay packers, http://www.greenbaypackersjersey.us/
    new orleans saints, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
    oakland raiders, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
    philadelphia eagles, http://www.philadelphiaeaglesjersey.us/
    san francisco 49ers, http://www.sanfrancisco49ersjerseys.us/
    atlanta falcons, http://www.atlantafalconsjersey.us/
    dallas cowboys, http://www.dallascowboysjersey.us/
    indianapolis colts, http://www.indianapoliscoltsjersey.us/
    kansas city chiefs, http://www.kansascitychiefs.us/
    miami dolphins, http://www.miamidolphinsjersey.com/
    minnesota vikings, http://www.minnesotavikingsjersey.us/
    new england patriots, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
    new york giants, http://www.newyorkgiants.us/
    new york jets, http://www.newyorkjetsjersey.us/
    pittsburgh steelers, http://www.pittsburghsteelersjersey.com/
    seattle seahawks, http://www.seattleseahawksjersey.us/
    washington redskins, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
    arizona cardinals, http://www.arizonacardinalsjersey.us/
    baltimore ravens, http://www.baltimoreravensjerseys.us/
    denver broncos, http://www.denverbroncos.org/
    chicago bulls, http://www.chicagobullsjerseys.net/

    ReplyDelete
  21. fangyanting20151009
    cheap michael kors handbags, http://www.cheapmichaelkorshandbag.in.net/
    cheap nhl jerseys, http://www.nhljerseys.us.com/
    north face jackets, http://www.thenorthfaces.in.net/
    swarovski outlet, http://www.swarovski-outlet.co.uk/
    moncler coats, http://www.moncler.us.com/
    oakley outlet, http://www.oakleyoutlet.in.net/
    thomas sabo uk, http://www.thomassabos.co.uk/
    ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglasses.eu.com/
    ray ban sunglasses, http://www.raybansunglass.com.au/
    prada shoes, http://www.pradashoes.us/
    kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
    louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
    winter jackets, http://www.cybermonday2015.us.com/
    ralph lauren uk, http://www.ralphlauren-outletonline.co.uk/
    the north face clearance, http://www.thenorthfaceclearances.us.com/
    moncler jackets, http://www.nobis.us.com/
    ray ban, http://www.occhiali-rayban.it/
    belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
    gucci handbags, http://www.guccihandbags-outlet.co.uk/
    ugg australia, http://www.uggoutlet.in.net/
    beats headphones, http://www.beats-headphones.in.net/
    tiffany jewellery, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
    canada goose jackets, http://www.parajumpers.in.net/
    jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
    ugg boots, http://www.uggbootscheap.eu.com/
    toms shoes, http://www.toms.us.com/
    tory burch outlet, http://www.toryburch.in.net/
    hermes belt, http://www.hermesbelts.us/
    nike huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    nike free uk, http://www.nikefreerunning.org.uk/
    df

    ReplyDelete
  22. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article.
    Signature:
    i like play happy wheels demo online and play happy wheels games full and friv4school , games for girls , games go girls

    ReplyDelete
  23. Kerapnya graduan juga dipersalahkan.. Dalam satu aspek betul dalam aspek yang lain kemungkinan pada pihak universiti yang gagal melahirkan graduan yang 'laku' di pasaran.

    Jadi tanggungjawab secara kolektif harus dipikul. Graduan juga harus ambil peluang inisiatif2 universiti dan kerajaan. Contohnya skim SL1M berapa ramai yang turut serta dan berapa ramai yang tak tahu langsung mengenainya?

    Something to ponder ~

    ReplyDelete

  24. مجال نقل الاثاث والعفش مجال صعب للغاية وشاقومتعب ولابد من التجهيز والتفكير والقرار فى تلك العملية واختيار شركة نقل اثاث بالرياض شركة كبيرة على قدر المسئولية وشركة له صلاحيات فى التعامل مع تلك الظروف اولا لابد من اختيار شركة تحافظ على اثاث منزلك
    فا اصبح الاختيار صعب للغاية لكثرة تلك الشركات فى الاسواق وتنافسه بعضها للبعض ولكن تبقى الاقدميه لدى شركة فتعد الاوائل اكبر الشركات فى نقل العفش من بيت الى بيت او من حى الى حى
    عزيزى العميل لاتترد بالتواصل مع مندوب الشركة لحجز مقعد فهى الشركة الوحيدة التى تعمل فى اى وقت من السنة وتعمل فى اى لحظة حسب طلب العميل وحسب رغبتها كل ما يهمنا هو رضاء العميل تمام الرضا بالخدمة وبكل جوانبه ويوجد داخل الاوائل فنى يعد امهر فنيون الشرق الاوسط وايضا سيارت الشركة مقفلة وعمالة الشركة مزيح من العمالة المصرية والفلبنية اتصل نصل
    ارسال مندوبين نقل عفش بالرياض لمعاينة الاثاث نعد اقوى الشركات ايضا نوفر مستودعات مومنة وجديدة لكى تستقبل اى كمية من الاثاث مومنة ضد الغير وضد الحريق تعد ارقى المستودعتا بمدينة الرياض
    شركة تخزين اثاث بالرياض
    شركة كبرى وتقوم بعمل تخفيضات كبيرى ليصل مقدر الحموله لكل سيارة 200 ريال للرد تخزين شهرى وفى حالة التخزين السنوى نقوم بعمل عروض خاصة لكى نكون عند حسن ظن العملاء اتصالك بنا شرف لينا
    نقوم بخدمتك فى اى وقت وفى اى ساعه توفير كميات كبيرة من العملاء لكى يقوم بتنفيذ جميع الخدمات تختص شركتنا ايضا فى تنفيذ كافة اعمال التنظيف مع الجلى والتلميع واليكم الشركة الكبرى فى تلك المجال

    ReplyDelete
  25. اليك افضل الاليات فى تلك المجال نستخدم ارقى العمالة المدربة فى مجال شركة تنظيف خزانات بالرياض شركة رائدة وله باع طويل ولديهم خبرات كبيرة وعديدة
    نحن نقوم بعدة خدمات بمدينة الرياض اهمها تنظيف الخزانات فتنظيف الخزانات امر ضرورى لابد من الاحاطة بالعلم ان تنظيف الخزانات يحتاج الى عمالة مدربةعل اعلى مستوى ممكن واليكم افضل
    شركة تنظيف مسابح بالرياض -وايضا تقوم شركتنا بتنظيف المسابح
    بمدينة الرياض ونقوم با اعداد جيد للمسابح فنقوم بصيانة المسابح وتنظيفها
    شركة صيانة مسابح بالرياض
    شركة لهباع طويلفى مدينة الرياض وتقوم شركتنا بخدمة النقل والتغليف والفك والتركيب ولدينا سمعة كبيرة فى تلك المجال مجال شركة نقل اثاث بالرياض شركة الاوائل الشركة الاولى بمدينة الرياض فنحشركة تنظيف واجهات حجر بالرياض شركة الاوائل التى تعتبر الاحسن والافضل فى تلك الفترة وايضا تخصصنا فى تنظيف وجهات الزجاج وتشمل
    شركة تنظيف واجهات زجاج بالرياض
    اتصل نصل اليك افضل الخدمات التى تقدم للعملاء خدمات كبيرة وعديدة وانتشرت فروعنا لتغطى مكافحة النمل الابيض بالرياض
    شركة مكافحة النمل الابيض بالرياض شركة له باع طويل وله ثقة كبيرة وله اثر واضح وتعتمد على افضل المبيدات العصرية الكبيرة المصرح من وزراة الصحة والسكان
    ومع شركتنا لا خوف على منزلك نقوم بالابادة الفورية

    ReplyDelete
  26. Thank you for your post, I look for such article along time, today i find it finally. this post give me lots of advise it is very useful for me
    Signature:
    Download retrica app includes more than eighty different filters with many different styles and include retrica , happy wheels , agario

    ReplyDelete
  27. Saya menyeru kepada pihak krjaan agar mengambil serius dlm msalah penggangguran pda msa ini.Kasihani kpda pngganggur yg trpksa d bebani dengan hutang ptptn..

    ReplyDelete
  28. Thank you very much for your post, it makes us have more and more discs in our life. So kind for you. I also hope you will make more and more excellent post and let’s more and more talk. Thank you very much. Dear.
    Happy Wheels | Happy Wheels Game | happywheels | happywheels game

    ReplyDelete
  29. گروه آموزشی صبح سفید متشکل از دانشجویان برتر دانشگاه های برتر کشور که که سابقه تدریس خصوصی خوبی هم دارند و موفقیت آمیز عمل کرده اند آمادگی خود را برای آموزش خصوصی تمامی دروس اعلام می دارد .در صورت تمایل می توانید با شماره های داده شده در سایت تماس بگیرید و در ضمن حق انتخاب دبیر خصوصی با شماست و شما می توانید از بین مدرسین خصوصی دبیر دلخواه خود را انتخاب کنید.

    ReplyDelete
  30. - Chúng tôi chuyên cung cấp đèn pha led , đèn led , đèn led siêu sáng, đèn led chiếu sáng, đèn pha led, đèn led , đèn led siêu sáng, đèn led chiếu sáng giá rẻ, chất lượng cao, bảo hành 24 tháng trên toàn quốc. Khi khách hang có nhu cầu mua hang trên toàn quốc.
    - Đồng thời chúng tôi còn là nhà cung cấp các loại nguyên liệu mỹ phẩm thiên nhiên như: bơ cacao, bơ ca cao, nguyên liệu mỹ phẩm handmade nguyên chất, cao cấp chất lượng có nhiều công dụng trong việc dưỡng da dành cho khách hàng, được đông đảo chị em phụ nữ ưa chuộng và sử dụng để săn sóc sắc đẹp của mình. Do đó các bạn hãy mạnh dạn chăm sóc sắc đẹp của mình bằng những phương pháp hoàn toàn tự nhiên thay vì sử dụng các loại mỹ phẩm đắt tiền nhưng chưa chắc hiệu quả như bơ cacao, bơ ca cao. Quý khách đừng ngần ngại liên hệ với chúng tôi để mua sản phẩm bơ cacao, bơ ca cao nguyên chất hoàn toàn từ tự nhiên. Cảm ơn các bạn!
    - Nếu khách hàng còn gặp nhiều khó khăn trong việc chăm sóc sắc đẹp thì sản phẩm bơ hạt mỡ, bo hat mo, shea butter, nguyên liệu mỹ phẩm handmade nguyên chất từ tự nhiên có nhiều công dụng trong việc làm mềm mịn làn da, xóa tan vết thâm nám, đẩy lùi mụn cảm và triệt để xóa nhăn. Hãy cùng chúng tôi chăm sóc sắc đẹp của bạn, chỉ có bạn mới có thể tự chăm sóc cho bạn than của mình.
    - Sản phẩm tiếp theo mà chúng tôi sẽ giới thiệu cho các bạn đó là: bơ đậu phộng, bo dau phong , bơ đậu phộng ăn với gì, bơ đậu phộng bán ở đâu thơm ngon, cao cấp chất lượng có nhiều công dụng trong việc dưỡng da dành cho khách hàng, được đông đảo chị em phụ nữ ưa chuộng và sử dụng để săn sóc sắc đẹp của mình.
    - Ngoài ra chúng tôi còn là nhà cung cấp dịch vụ ăn uống khắp toàn quốc, đặc biệt là đặc sản cơm niêu, cơm niêu sài gòn, cơm niêu vũng tàu được đông đảo khách du lịch ưa chuộng và là điểm đến khi có nhu cầu ăn uống những món ăn ngon.

    ReplyDelete
  31. It is nice post. It is a great website and nice share. Click to play:
    Science Kombat
    Science Kombat Game.
    Play the fabolous earn to die game and complete all the levels.You can play all the seven parts of the game on our website :
    Tank trouble
    Tank trouble 2
    Tank trouble 3
    Tank trouble 4

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. الشركة الدولية للخدمات المنزلية من اوائل شركات تنظيف بالرياض شركتنا أشاد بها العديد من العملاء فى مجال تنظيف المنازل بالرياض نظرا لقدرة الشركة على القيام بأعمالها على أكمل وجه تنظيف فلل بالرياض فى اسرع وقت فضلاَ عن أى شركة تنظيف وهذا كله بفضل اللــــه, نعمل فى الرياض و نهتم بـ تنظيف مسابح؛ بالاضافه الى ذلك فان الشركة تحرص على تقديم خدمات التنظيف بدقه فائقه
    شركة نقل عفش بجدة
    شركة تنظيف خزانات بجدة
    شركات تنظيف
    إذا كان لديك شريك في السكن أو شريك حياه أو أحد أفراد الأسرة يقيم في المنزل، حددي مهام التنظيف لشخص واحد على أن يؤديها الجميع بالتناوب، ولكن ننصحك مرة أخرى بالتحلي بالواقعية فيما يتعلق بتوقعاتك بشأن مشاركة الشخص الآخر في عملية التنظيف
    > النصائح التي يمكنك شركة تنظيف منازل بالطائف


    مكافحة حشرات بجدة

    ReplyDelete
  34. This content is written very well. Your use of formatting when making your points makes your observations very clear and easy to understand. Thank you.
    - usps tracking
    - iphone 7 release date
    - excel

    ReplyDelete
  35. Thanks for giving me the useful information. I think I need it!
    Happy Wheels , FNAF World , Five Nights At Freddy's

    ReplyDelete
  36. Demirdöküm Servisi olarak siz değerli müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaktayız.

    ReplyDelete
  37. Kami menyediakan servis aircond yang berkelayakan di Puchong Putrajaya Cyberjaya

    ReplyDelete
  38. Fireboy and Watergirl arrived again to the temple in the forest. 2 players together can help them to find their way out.
    happy wheels | strike force heroes | tank trouble 2 | fireboy and watergirl |fireboyandwatergirl | fireboy and watergirl 2 | goodgame empire | slitherio | Tank trouble | happy wheels | Strike Force Heroes
    Log in to your account or sign up to create a new account
    gmail sign in | create a Gmail account

    ReplyDelete
  39. Lắp đặt ngay camera quan sat giá tốt nhất thị trường tại camera quan sat

    ReplyDelete
  40. Of course, what a magnificent website and illuminating posts, I definitely will bookmark your blog.Have an awsome day! Bloodsport 1988
    Undisputed 2
    Double Impact
    Death Warrant
    Double Impact
    Rambo 3
    New Action
    Action Movies
    Best Action Movies

    ReplyDelete

  41. This app is great it gives you those moments of relaxation and incredibly wonderful
    age of war 2 | tank trouble | gold miner | tank trouble 3 | duck life
    Game is a must play game and the modern class:
    age of war 3 | red ball | Stick war 2 | Apple Shooter | goodgame empire | earn to die | tank trouble 2

    ReplyDelete
  42. Good day very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?I am glad to find numerous useful info right here within the post, we want work out extra techniques in this regard, thank you for sharing
    on ap lioa|on ap standa

    ReplyDelete
  43. Welcomes to google terminal keep sharing such ideas in the future as well.
    google snake this was actually EARN TO DIE
    what i was looking for,and i am glad to came here! AGE OF WAR 2
    Hi! I’ve been reading your blog for a while HAPPY WHEELS
    I want you to thank for your time of this wonderful read!!! Slitherio
    Amazing insight you have on this, Slither io This article always blew me BIG FARM
    hotmail sign in | hotmail login
    sign in to hotmail | log in to hotmail

    ReplyDelete
  44. Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại đan phượng
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại quốc oai
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại phú thọ
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại sóc sơn
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại nhà bè
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại cần giờ
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại hóc môn
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại củ chi
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại bình chánh
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại bình dương
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại biên hòa
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại huế
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại đà nẵng
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại hưng yên
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại vĩnh phúc
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại phú thọ
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại hải dương
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại quảng ninh
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại thái bình
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại bắc giang
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại thái nguyên
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại nam định
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại thanh hóa
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại hà nam
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại ninh bình
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại hà tĩnh
    Tìm đơn vị làm Dịch vụ kế toán giá rẻ tại nghệ an

    ReplyDelete
  45. I found lots of interesting information here.Great work. i like this blog
    happy wheels
    return man 3
    friv4school

    ReplyDelete
  46. Great! Thanks for sharing the information. I like this information. Keep posting
    Launcher
    Subway Surfers

    ReplyDelete

  47. شركة العربى أفضل شركة تنظيف بحائل للتنظيف أهمية كبرى فى حياة الفرد وبالأخص المواطن السعودى مما
    يؤدى ذالك إلى تعرض المنزل بشكل كبير إلى الأتربة والأوساخ والبقع والدهون وأن نظافة المنزل تشعر الفرد بالراحة
    النفسية الكبيرة وتتكفل شركة العربى بهذا العمل لأنها أفضل
    شركة تنظيف بحائل
    ولانها الشركة الرائدة
    والمشهود لها بالفضلى فى هذا المجال من النظافة لوجود المقومات التى تساعد على ذالك منها العمالة المدربة وذوى الخبرة
    والكفاءة مع وجود أحدث معدات التنظيف للفلل التى تساعد على إنهاء العمل بكفاءة ونهتم كثيرا بأراء عملائنا فى
    شركة تنظيف فلل بحائل
    ويقوم طاقم العمل بتنظيف الشقه بدون التسبب بأى إزعاج للعميل فلا تتباطؤ فى إختيار شركة العربى لتنظيف منزلكم لأنها أفضل
    شركة تنظيف شقق بحائل
    ولأن تنظيف المجالس يحتاج إلى وقت وجهد كبير فشركة العربى أفضل شركة تنظيف
    مجالس بحائل كفيلة بتنظيف مجلسك فى أسرع وقت وبدون جهد وبالتالى شركة العربى هى الحل الأمثل فى فى مجال تنظيف المجالس
    بحائل ونحن بانتظاركم لتتصلوا على
    شركة تنظيف مجالس بحائل
    وأفضل مايميز شركة العربى أفضل شركة تنظيف منازل بحائل وضعها للخطط قبل البدء فى العمل وتقسيم طاقمها إلى
    مجموعات كل منها مختص بتنظيف جزء معين وتمر عملية التنظيف على عدة مراحل :-
    1- البدء بتنظيف الموكيت والكنب والمفروشات والسجاد بالأعتماد على أحدث المعدات الألكترونية التى تعمل بالبخار لكى
    تقضى على المشاكل التقليدية للتنظيف وهى بهتان اللون وبذالك قمنا بالأعتماد على البخار فى إزالة الأوساخ والبقع
    2- ثم بعد ذالك يأتى دور البلاط والأرضيات فيقوم العمال بجلى البلاط والأرضيات بأحدث ألالآت جلى البلاط والأرضيات
    شركة تنظيف منازل بحائل
    شركة العربى أفضل شركة تنظيف خزانات بحائل نظرا لارتفاع درجات الحرارة فى حائل وفى
    غيرها من باقى مدن
    المملكة ووجود مياه البحر المحلاة التى تحمل الكثير من الرمال والأتربة مما يؤدى
    ذالك إلى تكون الفطريات والجراثيم على
    جدران الخزان ويؤدى ذالك إلى تلوث المياه والتى بدورها تؤدى إلى تسمم الفرد إذا فما الحل ؟
    الحل تقدمه لكم شركة العربى وهى أفضل
    شركة تنظيف خزانات بحائل
    شركة العربى أفضل (( شركة كشف تسربات المياه بحائل )) نسعى فى شركة العربى بتقديم كافة خدمات كشف تسربات المياه ويتم كشف تسربات المياه بأحدث
    الأجهزة الألكترونية و طاقم عمل يتكون من فنيين وخبراء منهم فنيين أجانب ونسعى جاهدين لتقديم أفضل خدمة بأقل سعر وإرضاء العميل واسعارنا حصرية لا تقبل المنافسة لدينا فى
    شركة كشف تسربات المياه بحائل
    شركة العربى أفضل (( شركة نقل عفش بحائل )) نقل العفش من الأمور الهامة جدا (( شركة نقل عفش بحائل )) التى يلزم فبها الدقة والخبرة للحد ولذالك خصصنا قسما فى شركتنا لمجال
    نقل العفش مع تجهيزه :-
    1- أسطول كبير من السياراة المجهزة والتى (( شركة نقل عفش بحائل )) أعدن خصيصا لنقل العفش
    2- طافم العمل المدرب على حمل وتنزيل العفش والأثاث
    3- فنيين متخصصين فى الفك والتركيب (( شركة نقل عفش بحائل ))
    شركة نقل عفش بحائل
    ومايجعل نقل الاثاث من أشهر الخدمات التى يكثر عليها الطلب هوا أن معظم العملاء يقومون بتغيير عفشهم القديم أكثر من مرة فى العام ويرجع ذالك أيضا إلى أنا
    العملاء يقومون بتأجير الفلل والقصور والشقق وذالك لأنهم يحبون تغير الجو ولذالك يكون اعتما نا فى شركة العربى على أحسن تقنيات نقل الاثاث بداخل وخارج
    حائل ونقل الاثاث من الأعمال شديدة الكثافة لذا تحتاج إلى
    شركة نقل اثاث بحائل
    دقة عالية ومهارة فى فك العفش وحمله وإنزاله إلى السياراة وتغليفه لتقليل من شدة الصدمات وعدم
    تعرضه للكسر وللخدش أيضا ونستخدم فى شركة العربى أفضل وأحدث السيارات المجهزة خصيصا لنقل العفش

    ReplyDelete

  48. تقدم شركة الكمال خدمات مرنة ومخصصة بأسعار في متناول الجميع، كما توفر فريق عمل مدرب مهنيا يصل منزلك في سيارة شركة الكمال للتنظيف
    شركة تنظيف بالدمام
    عند تعاقدك مع شركة الكمال للتنظيف فأنت لست مجرد عميل كأحد العملاء، فعلى الرغم من قيامنا بتنظيف مئات المنازل والشقق .
    شركة تنظيف فلل بالدمام
    وتعتمد خدمة شركة الكمال للتنظيف على آلية التنظيف من أعلى إلى أسفل دون التغاضي عن أية تفاصيل ونصل إلى الأركان والزوايا التي يصعب تنظيفها وتتضمن الخدمات
    شركة تنظيف شقق بالدمام
    1. تنظيف دقيق للحمامات والمطابخ.
    شركة تنظيف مجالس بالدمام
    2. تنظيف وغسل الحوائط والأرضيات.
    شركة تنظيف سجاد وموكيت بالدمام
    3. إزالة الغبار من اللوحات والصور والمصابيح وإزالة الأتربة الملتصقة بالمراوح والستائر والنوافذ والأثاث.وتنظيف الخزان جيدا وتعقيمه
    شركة تنظيف خزانات بالدمام
    4. البحث عن كل التسربات الموجوده فى المنزل
    شركة كشف تسربات المياه بالدمام
    5. استخدام احدث الاجهزه للكشف عن التسربات
    شركة كشف تسربات بالدمام
    استخدام افضل عمليات العزل للخزان
    شركة عزل خزانات بالدمام
    لدينا عمال رائعون ومميزون فى مكافحة وابادة الحشرات نهائيا
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    واستخدام اجود انواع المبيدات الحشريه الغير ضاره للبيئه
    شركة رش مبيدات بالدمام
    وجود اسطول كبير من السيارات لنقل العفش والاثاث
    شركة نقل اثاث بالدمام
    اقوى المعدات واحدث سيارات شفط البيارات وافضل العمال لحل مشكلة طفو المجارى
    شركة تسليك مجارى بالدمام
    مع شركة الكمال التى تقدم افضل الحلول التى تساعد على الوصول الى اعمال القضاء على الحشرات والقضاء على اى نوع من الحشرات فالكمال هى من افضل الشركات الموجوده فى المملكه االاخص منطقة الاحساء
    شركة مكافحة حشرات بالاحساء

    ReplyDelete
  49. This was actually what i was looking for, and i am glad to came here! Thank you very much
    facebook baixar
    whatsapp baixar
    jogo temple run 2
    baixar traffic rider

    ReplyDelete
  50. The blog or and best that is extremely useful to keep I can share the ideas. Age Of War 2
    Big Farm | Slitherio | Tank Trouble
    Of the future as this is really what I was looking for, I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much.
    Happy Wheels | Goodgeme Empire | Slither.io

    ReplyDelete
  51. You go to our Web page you can play online games for free.
    Our Web page selection is the biggest collection so you can play entirely for free
    gun mayhem 3 | can your pet 2
    learn to fly 3 | happywheels
    tank trouble 3

    ReplyDelete
  52. Replies
    1. The aesthetic view of something delightfully essential in human life as the system of coordination and makes its owner Self mood we are talking about landscaping in the villas, houses, parks and other places that require decoration.
      شركة تنسيق حدائق بالرياض
      The scene you're talking about is the stock is also important because we are talking about the foliage and the trees and flowers that bring us a psychological comfort and mood upscale and make us breathe clean air clean away any germs or other atmospheric pollutants and dust found in hateful floor.
      شركة تنسيق حدائق بالرياض
      All of us wish to feel comfortable and calm and breathing clean away from the carbon dioxide, where the children can play and spend their needs that require entertainment and movement in places and wide away from busy roads and places that can harm or hurt the children, it can be for children and the children to move and play within the park .
      Where there is a lot of trees and foliage and flowers make the place clean form of a coordinated and esthetic and also smells of flowers and trees bring convenience and peace of mind and mood.
      شركة تنسيق حدائق بالرياض
      Cleaner parks something important for humanity First, health and Almzer aesthetic Second and preserve the landscape and public as the preservation of trees and foliage is the thing in the important luster to ensure the rights of the pollution and also causes visual pollution as looking at the thing polluter lead to optical because contamination of view is beauty It leads to a sour mood and lead to psychological discomfort.
      We also have a purity Light Company workers specializing in all of the areas we have to coordinate and clean the parks, there are also other services we have, including:
      شركة رش مبيدات بالقصيم
      شركة تنظيف خزانات بالقصيم
      شركة كشف تسربات المياه بالقصيم
      شركة مكافحة حشرات بالقصيم
      شركة تنظيف منازل بالقصيم
      شركة نقل اثاث وعفش بالقصيم
      شركة تسليك مجارى بالقصيم
      شركة تنسيق حدائق بالرياض

      Delete
  53. The company to clean the tanks in Khamis Mushayt best companies working in this area, which has the superior experience in this area where our work overall cleanliness of the reservoir, whether from home and abroad شركة تنظيف بخميس مشيط The spraying pesticide company in Khamis Mushayt stronger companies working in the field of pesticide spraying and this area is one of the most important things that practiced by many of our valued customers to carry out spraying final and get rid of any kind of dangerous insects
    شركة رش مبيدات بخميس مشيط Is the company specialized in the field of pest control in Khamis Mushayt big companies and the best of our company absolutely has the optimal solutions and better in order to get effective results and the superb quality of the elimination of all kinds of insects شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط


    شركة رش مبيدات بخميس مشيط
    شركة تنظيف بخميس مشيط
    شركة تنظيف خزانات بخميس ميشط
    شركة كشف تسربات المياه بخميس مشيط
    شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
    شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
    شركة نقل اثاث وعفش بخميس مشيط
    شركة تسليك مجارى بخميس مشيط

    ReplyDelete
  54. Such a very useful article. Very interesting to read this article.I would like to thank you for the efforts you had made for writing this awesome article.

    Discover our website bounty of free online games now!
    Our website has the biggest collection of free online games. Totally new games are added every day!

    age of war 2
    gold Miner 2
    unfair Mario 2
    cubefield 2
    tanki Online 2

    ReplyDelete
  55. jouer les mellieur jeux flash dans le blog al3ab al3ab 10

    ReplyDelete
  56. Hello, nama saya adalah Kristian Calvin, mangsa penipuan di tangan peminjam palsu. saya telah kehilangan kira-kira RM6,000 kerana saya memerlukan modal yang besar sebanyak RM80,000. i hampir meninggal dunia, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi. perniagaan saya telah dimusnahkan, dan dalam proses itu saya kehilangan suami saya dan anak saya saya tidak boleh berdiri ini berlaku lagi. pada bulan Jun 2016, saya bertemu dengan seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Puan Olivia Daniel, yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di sebuah syarikat. ibu yang baik saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan Allah terus memberkati anda. i juga suka menggunakan kesempatan ini untuk menasihati rakan-rakan Malaysia, bahawa terdapat banyak penipu di luar sana, jadi jika anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman yang cepat, hanya mendaftar melalui Puan Olivia Daniel melalui e-mel: (oliviadaniel93@gmail.com ). anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel ini: (christiancalvin200@gmail.com). jika anda mempunyai sebarang keraguan. sila dia adalah satu-satunya orang yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  57. Hello semua,

    Saya seorang pemberi pinjaman swasta, i menawarkan pinjaman pada kadar 2% ini adalah syarikat yang sah dengan penghormatan dan perbezaan kami bersedia untuk membantu anda dalam apa-apa masalah kewangan yang anda kami menawarkan semua jenis pinjaman jadi jika anda berminat dalam tawaran pinjaman ini sila hubungi kami di e-mel kami: (anggadiman1@gmail.com)

    Juga menyediakan butiran berikut supaya kita boleh meneruskan dengan pinjaman serta-merta.

    Nama:
    Jumlah yang diperlukan:
    jangka masa:
    negara:
    Tujuan pinjaman:
    Pendapatan bulanan:
    Nombor telefon:

    Hubungi kami dengan butiran di atas pada e-mel kami: anggadiman1@gmail.com

    Salam kepada anda semua.

    ReplyDelete
  58. Mencari kerja memang sukar, kenapa kita tidak membuat kerja.

    ReplyDelete
  59. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further write.
    Thanks for sharing !
    tanki online 2 | 2048 game online

    ReplyDelete
  60. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further write.
    Thanks for sharing !
    tanki online 2 | 2048 game online

    ReplyDelete
  61. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further write.
    Thanks for sharing !
    tanki online 2 | 2048 game online

    ReplyDelete
  62. Faithlovechrityloanfirm@gmail.com)
    Good Day,

    Bishop Pinjaman kini memberi pinjaman pada kadar faedah 2%.

    Kami menawarkan pelbagai pinjaman termasuk: pinjaman peribadi, pinjaman rumah, pinjaman Penyatuan Hutang, pinjaman kereta, pinjaman pertanian, pinjaman perniagaan dan pinjaman syarikat pada 2% tetap

    kadar faedah membentuk RM100,000 RM500,000 DENGAN RM25, Berjuta-juta.

    (Faithlovechrityloanfirm@gmail.com)

    Memohon Dengan Anda Butiran Id No, Cell No Dan Jumlah Pinjaman Yang Anda Perlu
    (Faithlovechrityloanfirm@gmail.com) Atau hubungi 234 08063688573, 23408167057556 Untuk Lebih Info.NCR No. Pendaftaran NCRCP6796 No. Pendaftaran undang-undang: 2011/149508/07

    Regards,

    Bishop Great
    Consultant Pinjaman Kanan
    David Pinjaman

    ReplyDelete
  63. CTy TNHH Trí Nhân chuyên bán & thu mua máy lạnh cũ tủ lạnh tủ mát cũ TPHCM. mua ban may lanh cu tphcm chất lượng với giá tốt, thu mua máy lạnh cũ TPHCM với giá cao, nhiều dịch vụ và chế độ chăm sóc tặng liền tay uy tín. Tất cả đều đã có, chỉ một cú điện thoại để bạn được phục vụ tận nhà.

    ReplyDelete
  64. من منا لا يدرك أهمية الغاز!!؛ فتواجده في المؤسسات والمصانع والمنازل؛
    أمر لابد منه بلا منازع؛ وذلك لأهمية تواجده القصوى؛ فمعظم المؤسسات والمصانع تستخدم الغاز المركزي
    ؛ لتلبية كافة حاجياتها الضرورية واليومية لاستخدامات الغاز؛
    ونظرا لأهمية الغاز؛ فهناك العديد من شركات تمديد الغاز المركزى؛ أخذت على عاتقها تقديم خدمات تمديد خطوط الغاز المركزى؛ وصيانه خطوط الغاز
    ؛ وكشف تسربات الغاز؛ بالإضافة إلى إصلاح خطوط الغاز؛
    ولكن معظم شركات تمديد الغاز المركزى بالرياض؛ لا تقدم كل هذه الخدمات بجودة عالية؛ وبأسعار خيالية
    ؛ مما يجعلك تطلب خدمة صيانه خطوط الغاز؛ أو كشف تسربات الغاز
    ؛ وإصلاح خطوط الغاز؛ من شركة تمديد الغاز أخرى؛ تضمن لك تقديم خدمات عالية الجودة؛ وذلك لتفادي مخاطر الغاز.

    شركة تمديد الغاز المركزى بالرياض
    تمديد الغاز المركزى بالرياض
    تمديد الغاز المركزى
    شركة تمديد الغاز
    اصلاح خطوط الغاز
    كشف تسربات الغاز

    ReplyDelete
  65. good post
    Dailymotion video downloader

    Try Dailymotion video
    downloader
    to download videos from dailymotion.

    ReplyDelete

  66. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks.
    2048 online | tanki online 3

    ReplyDelete
  67. Hello,
    Ia adalah tahun baru lagi, adakah anda dari segi kewangan ke bawah? adalah perniagaan anda menangis untuk kebangkitan semula kewangan, telah anda mendapatkan pinjaman di bank dan tangan pemberi pinjaman yang salah dan anda di mana menolak? mencari tiada lagi, Kami adalah pemberi pinjaman yang boleh dipercayai dan kami memulakan program pinjaman ini untuk membasmi kemiskinan dan mewujudkan peluang untuk keistimewaan yang kurang untuk membolehkan mereka menubuhkan sendiri dan memulihkan perniagaan mereka. untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi kami melalui e-mel: gloryloanfirm@gmail.com dan mengisi borang di bawah.

    PEMINJAM'S DATA.
    1) Nama Penuh: ......... 2) Negara: ...... 3) Alamat: ......... 4) Jenis Kelamin: ..................
    5) Status Perkahwinan: ... ..... 6) Pekerjaan: .......... Number 7) Telefon: ........................... 8) Pada masa ini kedudukan di tempat kerja: .... ............ 9) Monthlyincome ...... ...................
    10) Pinjaman Tempoh: ............... 11) Tujuan Pinjaman: ............... 12) Agama: ............
    13) Tarikh lahir: ........................

    sila memohon syarikat yang sah, kejayaan anda adalah matlamat kami.

    ReplyDelete
  68. I am by all accounts forward to more solid articles and I think we all wish to thank such a variety of good articles
    good morning love messages
    happy sunday images
    happy wedding anniversary wishes to friend

    ReplyDelete
  69. كثير منا من يعانى مشاكل تسرب مياة الامطار من خلال الفواصل الموجودة
    فى فتحات بلاط السطح فنحن يمكننا فى شركة الاخوة ان نخلصك من تسرب مياة الامطار بكل سهولة عن طريق عزل الاسطح فوق البلاط
    بأقل تكلة مع الضمان على العزل لمدة 10 سنوات

    عزل أسطح مبلطة
    عازل فوق بلاط السطح
    عزل الاسطح فوق البلاط
    مادة عازلة فوق البلاط
    عزل مائى فوق البلاط

    ReplyDelete
  70. KESAKSIAN CARA I GOT MY KREDIT PINJAMAN DARI TANAH DAN Tulen
    Syarikat PINJAMAN DISEBUT Iskanda Lestari Kredit Persatuan. SAYA SANGAT SENANG HARI INI
    GOD BLESS DAN Iskanda Lestari Kredit Persatuan.
    URGENT PINJAMAN PENAWARAN UNTUK LOLOS SEKARANG.
    Halo, Nama saya Bu Samuel Basira, saya dari Malaysia, Kuala Lumpur, saya sudah menikah, saya telah mencari pinjaman terkemuka yang tulus untuk 5 bulan yang lalu dan
    semua aku punya adalah sekelompok penipuan yang membuat saya untuk mempercayai mereka dan pada akhirnya
    hari, mereka mengambil uang saya tanpa memberikan imbalan apa pun, semua
    Harapan saya telah hilang, aku punya salah dan kecewa, saya merasa sangat
    sulit untuk memberi makan keluarga saya, saya tidak pernah punya koneksi mahu apa-apa
    dengan pinjaman reputasi-reputasi di internet, jadi saya pergi untuk meminjam uang dari
    Dude, saya mengatakan kepadanya semua yang berlaku dan dia bilang dia bisa membantu saya,
    dia tahu pinjaman terkemuka yang dapat membantu saya dengan jumlah pinjaman di mana-mana
    diperlukan oleh saya dengan tingkat keuntungan yang sangat rendah sebanyak 1,5%, bahwa ia hanya mendapat
    pinjaman dari mereka, dia mengarahkan saya tentang bagaimana mengajukan pinjaman, saya lakukan
    hanya karena ia memberitahu saya, saya menggunakan mereka pada E-mail: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
    ), Saya tidak pernah percaya, tapi aku mencoba dan aku
    kejutan terbesar saya mendapat pinjaman dalam waktu 24 jam seluruh periode, saya tidak harus percaya,
    i bahagia dan kaya lagi dan saya berterima kasih kepada Tuhan YANG pinjaman
    reputasi-reputasi karena ini masih merupakan bentuk penipuan adalah seluruh tempat,
    tolong saya menyarankan semua orang di luar sana yang membutuhkan pinjaman untuk pergi ke
    (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
    ) Dan mereka tidak dianiaya Anda, dan
    kehidupan Anda akan berubah jika saya did.Quickly menghubungi Iskanda Lestari Kredit Persatuan hari ini dan mendapatkan pinjaman Anda dari mereka, Tuhan memberkati pinjaman Syarikat MRS Iskanda LESTARI bagi mereka, tawaran pinjaman Benar.
    Pastikan Anda menghubungi Iskanda Lestari Kredit Persatuan untuk pinjaman Anda karena saya mendapat pinjaman saya daripada makmur reputasi tanpa tekanan

    ReplyDelete
  71. شهادة كيف حصلت على القرض قرض من الأراضي و تولن
    سياريكات لوان كاليد إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان. أنا سعيد جدا اليوم
    غود بليس و إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان.
    قرض عاجل تقدم إلى كوالفي الآن.
    مرحبا، اسمي السيدة صموئيل باسيرا، أنا من ماليزيا، كوالالمبور، لقد تزوجت، لقد كنت تبحث عن قرض حقيقي السمعة لمدة 5 أشهر مضت و
    كل ما حصلت عليه كان حفنة من الحيل التي جعلتني أن أثق بهم وفي النهاية
    يوم، أخذوا أموالي دون إعطاء أي شيء في المقابل، كل
    لقد فقدت الأمل، حصلت على خطأ وخيبة أمل، أشعر جدا
    من الصعب إطعام عائلتي، لم يكن لي أي اتصال ماهو
    مع قرض ذو سمعة طيبة السمعة على شبكة الإنترنت، لذلك ذهبت إلى اقتراض المال من
    المتأنق، قلت له كل ما ينطبق وقال انه يمكن أن تساعدني،
    انه يعرف قرضا طيبا يمكن أن يساعدني مع مبلغ القرض في كل مكان
    المطلوبة من قبل لي مع مستويات ربح منخفضة جدا بقدر 1.5٪، أنه كان يحصل فقط
    قروض من هم، وجهني على كيفية التقدم بطلب للحصول على قرض، فعلت
    فقط لأنه يقول لي، وأنا استخدامها على البريد الإلكتروني: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
    )، لم أكن أبدا مؤمنا، ولكن حاولت وأنا
    أكبر مفاجأة حصلت على قرض في غضون 24 ساعة طوال الفترة، لا ينبغي أن أصدق،
    أنا سعيد و غني مرة أخرى و أنا أشكر الله أن القروض
    سمعة طيبة السمعة لأن هذا لا يزال شكل من أشكال الاحتيال هو في كل مكان،
    يرجى أنصح الجميع هناك الذين يحتاجون إلى قرض للذهاب إلى
    (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
    ) ولا يساء معاملتك، و
    سوف تتغير حياتك إذا فعلت. بسرعة الاتصال إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان اليوم والحصول على القرض الخاص بك مما هي عليه، بارك الله مسك إسكاندا ليستاري القرض سياريكات بالنسبة لهم، عرض القرض الحقيقي.
    تأكد من الاتصال إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان للحصول على القرض الخاص بك لأنني حصلت على قرض بلدي من السمعة طيبة دون ضغط

    ReplyDelete
  72. شهادة كيف حصلت على القرض قرض من الأراضي و تولن
    سياريكات لوان كاليد إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان. أنا سعيد جدا اليوم
    غود بليس و إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان.
    قرض عاجل تقدم إلى كوالفي الآن.
    مرحبا، اسمي السيدة صموئيل باسيرا، أنا من ماليزيا، كوالالمبور، لقد تزوجت، لقد كنت تبحث عن قرض حقيقي السمعة لمدة 5 أشهر مضت و
    كل ما حصلت عليه كان حفنة من الحيل التي جعلتني أن أثق بهم وفي النهاية
    يوم، أخذوا أموالي دون إعطاء أي شيء في المقابل، كل
    لقد فقدت الأمل، حصلت على خطأ وخيبة أمل، أشعر جدا
    من الصعب إطعام عائلتي، لم يكن لي أي اتصال ماهو
    مع قرض ذو سمعة طيبة السمعة على شبكة الإنترنت، لذلك ذهبت إلى اقتراض المال من
    المتأنق، قلت له كل ما ينطبق وقال انه يمكن أن تساعدني،
    انه يعرف قرضا طيبا يمكن أن يساعدني مع مبلغ القرض في كل مكان
    المطلوبة من قبل لي مع مستويات ربح منخفضة جدا بقدر 1.5٪، أنه كان يحصل فقط
    قروض من هم، وجهني على كيفية التقدم بطلب للحصول على قرض، فعلت
    فقط لأنه يقول لي، وأنا استخدامها على البريد الإلكتروني: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
    )، لم أكن أبدا مؤمنا، ولكن حاولت وأنا
    أكبر مفاجأة حصلت على قرض في غضون 24 ساعة طوال الفترة، لا ينبغي أن أصدق،
    أنا سعيد و غني مرة أخرى و أنا أشكر الله أن القروض
    سمعة طيبة السمعة لأن هذا لا يزال شكل من أشكال الاحتيال هو في كل مكان،
    يرجى أنصح الجميع هناك الذين يحتاجون إلى قرض للذهاب إلى
    (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
    ) ولا يساء معاملتك، و
    سوف تتغير حياتك إذا فعلت. بسرعة الاتصال إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان اليوم والحصول على القرض الخاص بك مما هي عليه، بارك الله مسك إسكاندا ليستاري القرض سياريكات بالنسبة لهم، عرض القرض الحقيقي.
    تأكد من الاتصال إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان للحصول على القرض الخاص بك لأنني حصلت على قرض بلدي من السمعة طيبة دون ضغط

    ReplyDelete
  73. شهادة كيف حصلت على القرض قرض من الأراضي و تولن
    سياريكات لوان كاليد إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان. أنا سعيد جدا اليوم
    غود بليس و إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان.
    قرض عاجل تقدم إلى كوالفي الآن.
    مرحبا، اسمي السيدة صموئيل باسيرا، أنا من ماليزيا، كوالالمبور، لقد تزوجت، لقد كنت تبحث عن قرض حقيقي السمعة لمدة 5 أشهر مضت و
    كل ما حصلت عليه كان حفنة من الحيل التي جعلتني أن أثق بهم وفي النهاية
    يوم، أخذوا أموالي دون إعطاء أي شيء في المقابل، كل
    لقد فقدت الأمل، حصلت على خطأ وخيبة أمل، أشعر جدا
    من الصعب إطعام عائلتي، لم يكن لي أي اتصال ماهو
    مع قرض ذو سمعة طيبة السمعة على شبكة الإنترنت، لذلك ذهبت إلى اقتراض المال من
    المتأنق، قلت له كل ما ينطبق وقال انه يمكن أن تساعدني،
    انه يعرف قرضا طيبا يمكن أن يساعدني مع مبلغ القرض في كل مكان
    المطلوبة من قبل لي مع مستويات ربح منخفضة جدا بقدر 1.5٪، أنه كان يحصل فقط
    قروض من هم، وجهني على كيفية التقدم بطلب للحصول على قرض، فعلت
    فقط لأنه يقول لي، وأنا استخدامها على البريد الإلكتروني: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
    )، لم أكن أبدا مؤمنا، ولكن حاولت وأنا
    أكبر مفاجأة حصلت على قرض في غضون 24 ساعة طوال الفترة، لا ينبغي أن أصدق،
    أنا سعيد و غني مرة أخرى و أنا أشكر الله أن القروض
    سمعة طيبة السمعة لأن هذا لا يزال شكل من أشكال الاحتيال هو في كل مكان،
    يرجى أنصح الجميع هناك الذين يحتاجون إلى قرض للذهاب إلى
    (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
    ) ولا يساء معاملتك، و
    سوف تتغير حياتك إذا فعلت. بسرعة الاتصال إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان اليوم والحصول على القرض الخاص بك مما هي عليه، بارك الله مسك إسكاندا ليستاري القرض سياريكات بالنسبة لهم، عرض القرض الحقيقي.
    تأكد من الاتصال إسكاندا ليستاري كريديت بيرساتوان للحصول على القرض الخاص بك لأنني حصلت على قرض بلدي من السمعة طيبة دون ضغط

    ReplyDelete
  74. Chúng tôi là Sơn Đồng chung tôi làm các việc liên quan đến
    Làng nghề Sơn Đồng và chuyên tạo, tạc tượng thờ, tượng phật và đồ thờ gỗ
    Đồ thờ Sơn ĐồngChúng tôi là Sơn Đồng chung tôi làm các việc liên quan đến
    Làng nghề Sơn Đồng và chuyên tạo, tạc tượng thờ, tượng phật và đồ thờ gỗ
    Đồ thờ Sơn ĐồngChúng tôi là Sơn Đồng chung tôi làm các việc liên quan đến
    Làng nghề Sơn Đồng và chuyên tạo, tạc tượng thờ, tượng phật và đồ thờ gỗ
    Đồ thờ Sơn ĐồngChúng tôi là Sơn Đồng chung tôi làm các việc liên quan đến
    Làng nghề Sơn Đồng và chuyên tạo, tạc tượng thờ, tượng phật và đồ thờ gỗ
    Đồ thờ Sơn ĐồngChúng tôi là Sơn Đồng chung tôi làm các việc liên quan đến
    Làng nghề Sơn Đồng và chuyên tạo, tạc tượng thờ, tượng phật và đồ thờ gỗ
    Đồ thờ Sơn Đồng

    ReplyDelete
  75. hafele vietnam
    hafele
    <a href="http://phukienhettich.blogspot.com/" rel=">phu kien hettich</a>
    <a href="http://phukienhansgrohe.blogspot.com/" rel=">phu kien hansgrohe</a>

    ReplyDelete
  76. Memilih pekerjaan adalah satu kesilapan besar. Gaji yang kecil tidak penting kerana apa yang diperlukan adalah pengalaman dari kerja tersebut. Belajar tinggi kerja tak tahu buat sape nak amik kerja? Fikir-fikirkanlah

    ReplyDelete
  77. Perhatian Kepada Orang Awam,

    Adakah anda memerlukan pinjaman? jika ya Kami menawarkan pinjaman pada kadar faedah yang rendah sebanyak 3% dan dengan tidak ada pemeriksaan kredit, kami menawarkan pinjaman peribadi, pinjaman penyatuan hutang, modal teroka, pinjaman perniagaan, pinjaman pendidikan, pinjaman rumah atau "pinjaman bagi apa-apa sebab. Walau bagaimanapun, kaedah kami, menawarkan peluang untuk menyatakan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu, e-mel anda: elenanino0007@gmail.com

    Ini memberikan peluang yang sebenar untuk mendapatkan dana yang anda perlukan anda! jika kenalan berminat melalui e-mel: elenanino0007@gmail.com

    Selamat sejahtera
    Puan Elena
    Email: elenanino0007@gmail.com

    ReplyDelete