Sunday, 18 November 2012

Sime Darby bangunkan Bandar Universiti Pagoh


Bandar Universiti Pagoh akan menjadi pembangunan bertema terbaru yang ditawarkan Sime Darby Property Bhd, pemaju hartanah terbesar di negara ini.

Projek perbandaran terbaru itu terletak di utara Johor, di laluan pertukaran utama di Pagoh antara Kuala Lumpur dan Johor Bahru dan ia mudah dihubungkan serta dilihat. Ia akan menjadi hab pendidikan tinggi yang akan membantu memacu pertumbuhan. Pembangunan bercampur Projek perbandaran baru di atas tapak seluas 4,100 ekar itu akan dibangunkan secara berperingkat dalam tempoh 10 hingga 15 tahun. Ia akan menjadi pusat pembangunan bercampur merangkumi kediaman, komersial dan pembangunan institusi yang akan mendatangkan manfaat dari segi ekonomi dan sebagainya.

"Kami gembira Sime Darby Property terpilih (sebagai pemaju). Kami menjangkakan Bandar Universiti Pagoh akan menceriakan pasaran dan dengan penduduk sedia adanya yang terdiri daripada pelajar universiti, pensyarah dan sebagainya. Ia akan menjadi pembangunan Hab Pendidikan Pelbagai Universiti yang pertama di Malaysia," kata Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan Sime Darby Bhd, Dato' Mohd Bakke Salleh.


Sime Darby menerusi anak syarikatnya, Sime Darby Property pada 7 November lalu, memeterai peijanjian konsesi dengan kerajaan dan empat institusi pengajian tinggi untuk membina Hab Pendidikan Tinggi Pagoh.

Dato' Wahab Maskan, Pengerusi dan Pengarah Sime Darby Property Selatan Sdn Bhd, memeterai peijanjian itu bersama Naib Canselor daripada tiga buah universiti serta Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi, YBhg Datuk Ab Rahim Md Noor yang mewakili Politeknik Pagoh.

Ia disaksikan YAB Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Menteri Pengajian Tinggi, YB Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin.

Kumpulan Sime Darby diwakili YAB Tvm Musa Hitam, bekas Pengerusi Sime Darby Bhd, YBhg Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman, Pengerusi Sime Darby Property Bhd, serta YBhg Dato' Mohd Bakke Salleh, Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan Sime Darby Bhd. Empat IPT Hab Pendidikan Tinggi Pagoh adalah sebuah pembangunan yang unik kerana ia akan mempunyai empat institusi pengajian tinggi (IPT) yang berkongsi kemudahan yang sama seperti perpustakaan, pusat konvensyen, dewa pelbagai guna, kompleks sukan, pusat data serta rumah tamu. Institusi terbabit adalah Universiti Tun Hussein Onn, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Politeknik Pagoh. Ciri-ciri berdaya saing Projek berkenaan membabitkan kawasan 506 ekar dan mempunyai ciri-ciri berdaya saing yang akan meningkatkan kualiti kehidupan pelajar dan kakitangannya.

Ia juga akan mempunyai kawasan pejalan kaki dengan larangan akses kepada kenderaan, lorong basikal, laluan pejalan kaki berbumbung, kawasan tempat letak kereta berpusat serta perkhidmatan bas ulang-alik (shuttle).

"Pembangunan ini selaras Pelan Strategik Pendidikan Tinggi Kebangsaan yang dibuat untuk merevolusikan pendidikan tinggi dan menyediakan asas yang kukuh bagi pembangunan jangka panjang dalam sektor pendidikan," kata Tan Sri Muhyiddin pada majlis menandatangani peijanjian berkenaan.

Beliau meluahkan rasa gembira terhadap projek berkenaan dan manfaat yang akan dibawa kepada Pagoh dan bandar berdekatan dengannya seperti Muar, Yong Peng dan Parit Sulong.

"Pembangunan hab pendidikan ini akan menyediakan kesan limpahan ekonomi kepada penduduk tempatan. Sime Darby juga ditugaskan untuk membangunkan Bandar Universiti Pagoh sebagai kawasan pembandaran baru, lengkap dengan kemudahan awam dan komersial. Ia dijangka menyediakan hampir 25,000 peluang pekeijaan baru," kata Tan Sri Muhyiddin.

Beliau berkata, hab berkenaan akan menyediakan peluang kepada lebih ramai pelajar untuk menyambung pelajaran mereka dalam jurusan yang akan ditawarkan oleh empat institusi pengajian tinggi terbabit. Pelajar dan pensyarah juga boleh berinteraksi dengan lebih dekat serta bertukar maklumat dan pengetahuan dengan lebih mudah kerana ia akan berpangkalan di lokasi yang sama.

Pembinaan Hab Pendidikan Tinggi Pagoh mengambil masa selama tiga tahun dan sebagai permulaan, ia mampu menyokong sehingga 10,800 pelajar. Sime Darby Property akan membiayai pembinaan empat institusi yang berkongsi kemudahan itu untuk kerajaan. Sebagai pulangan, ia diberikan konsesi selama 23 tahun untuk membina dan menyelenggara kemudahan itu.

Bagi Bandar Universiti Pagoh, pembangunannya dijangka bermula pada 2013.

"Sime Darby Property bukan hanya pemaju pembandaran terbesar di Malaysia, namun pakar dalam pembangunan bertema. Pembangunan bertema yang strategik seperti Bandar Universiti Pagoh dengan Hab Pendidikan Pagoh sebagai komponen pemangkin akan menjadi sebahagian strategi pertumbuhan perniagaan kami," kata Pengarah Urusan Sime Darby Property dan Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Sime Darby, Dato' Wahab Maskan. Pendapatan berulang Projek Hab Pendidikan Pagoh adalah penting bagi Sime Darby Property kerana ia adalah sumber yang baik bagi pendapatan berulang. Pada masa kini, hanya lima peratus daripada pendapatan Sime Darby Property datangnya daripada Bahagian Pelaburan Hartanah. Syarikat berkenaan menyasar lima tahun untuk menjadikannya 20 peratus.

Sime Darby Property bukan hanya pemain utama dalam pasaran hartanah tempatan, ia juga sedang mengembangkan perniagaannya di peringkat antarabangsa. Ia ada di Singapura, Vietnam, Australia dan United Kingdom.

Sime Darby Property sedang menggiatkan usaha di luar negara dengan yang terbaru, pengambilalihan projek pembangunan semula Battersea Power Station bersama dengan rakan kongsi, SP Setia Bhd, pemaju hartanah terkemuka serta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, dana pencen terbesar di Malaysia.

Projek bernilai 8 bilion (RM38.8 bilion) adalah projek pembangunan terbesar di tengah London dan kerja pembinaan sedang dijalankan dengan pelancaran fasa pertama tahun depan. Battersea Power Station adalah lokasi hartanah yang terkenal dengan bangunan serombong asap menghadap Sungai Thames.

Berita Harian, M/S: 3
Isnin, 19 November 201279 comments:

 1. jianbin0924
  the north face jacketshttp://www.thenorthfaces.org.uk
  north face outlet online, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
  chicago blackhawks, http://www.chicagoblackhawksjersey.us/
  chicago bears, http://www.chicagobearsjerseys.us/
  green bay packers, http://www.greenbaypackersjersey.us/
  new orleans saints, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
  oakland raiders, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
  philadelphia eagles, http://www.philadelphiaeaglesjersey.us/
  san francisco 49ers, http://www.sanfrancisco49ersjerseys.us/
  atlanta falcons, http://www.atlantafalconsjersey.us/
  dallas cowboys, http://www.dallascowboysjersey.us/
  indianapolis colts, http://www.indianapoliscoltsjersey.us/
  kansas city chiefs, http://www.kansascitychiefs.us/
  miami dolphins, http://www.miamidolphinsjersey.com/
  minnesota vikings, http://www.minnesotavikingsjersey.us/
  new england patriots, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
  new york giants, http://www.newyorkgiants.us/
  new york jets, http://www.newyorkjetsjersey.us/
  pittsburgh steelers, http://www.pittsburghsteelersjersey.com/
  seattle seahawks, http://www.seattleseahawksjersey.us/
  washington redskins, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
  arizona cardinals, http://www.arizonacardinalsjersey.us/
  baltimore ravens, http://www.baltimoreravensjerseys.us/
  denver broncos, http://www.denverbroncos.org/
  chicago bulls, http://www.chicagobullsjerseys.net/

  ReplyDelete
 2. オークリー リュック
  オークリー クロスリンク
  オークリー ゴーグル
  オークリー ジャージ
  カリー2 バッシュ
  オークリージャパン
  ナイキズームコービー10
  コービー10
  ナイキズームコービー11
  コービー11ズームコービー10バッシュ
  コービー11
  KOBE XI
  ズームコービー11エリート
  ズームコービー11バッシュ
  ナイキレブロン12 エリート
  ナイキレブロン12 LOW
  レブロン12 バッシュレブロン13
  レブロンジェームス9
  ナイキ ズーム クルセイダー
  ズーム クルセイダーバッシュ
  エアズーム フライトバッシュ
  カイリーバッシュ
  フライトワン バッシュ
  ナイキエアミッション
  ズームハイパーダンク2015
  ズームハイパーダンク2014
  コンバース ハイカット
  NIKE LUNAR FLYKNIT CHUKKA
  NIKE AIR PEGASUS
  ナイキ エアペガサスナイトロチャージ 1.0 FG
  アディダス スパイク ナイトロチャージ
  ナイトロチャージ 1.0 AG
  ナイトロチャージ 3.0
  アディダス プレデター アディダス
  ナイキ マジスタ オーパス
  ナイキ マジスタ オブラ
  ナイキ マジスタ 新色 ニューバランス 574
  ニューバランス 576
  ニューバランス999
  ニューバランス 996
  ニューバランス 1400
  ニューバランス スニーカー
  ニューバランス 574 梨花
  ニューバランス 574 人気
  ニューバランス 574 通販
  ニューバランス 574 新作

  ReplyDelete
 3. Tình trạng mỡ máu cao sẽ gây nên rất nhiều nguy cơ gây hại cho sức khỏe con người, Chưa kể đến là có thể gây suy tim, tai biến, đột quỵ về sau…

  Tìm hiểu mẹo giảm mỡ máu bằng thuốc tự nhiên.

  Nhưng khi sang tuổi mãn kinh thì lượng triglyceride và cholesteron xấu sẽ ngày càng tăng hơn, và cũng sẽ khiến phụ nữ mắc máu nhiễm mỡ rất nhiều hơn.

  ReplyDelete
 4. Lắp đặt ngay camera quan sat giá tốt nhất thị trường tại camera quan sat

  ReplyDelete
 5. شركة تخزين اثاث بالرياض

  الاول مستودعات تخزين اثاث بالرياض
  توفر افضل المستودعات لتخزين الاثاث والعفش التى تتوفر بها كل عوامل الامن للحفاظ على الاثاث وتقوم بتغليف الاثاث قبل تخزينه للمحافظة عليها فالاول افضل شركات تخزين العفش بالرياض ونوفر سيارات لنقل الاثاث من اى مكان داخل المملكة .
  شركات نقل العفش بينبع -
  شركة نقل عفش في جدة
  بالاضافة الى خدمة نقل اثاث بالرياض فنحن نمتلك اكبر اسطول نقل بالرياض يوفر لك افضل خدمة نقل اثاث بالرياض
  بالاضافة الى ان اسعارها في متناول الجميع فهى فالاول افضل شركة نقل عفش بالرياض رخصية بالمقارنة مع باقي الشركات بالرغم من جودة عملها ودقة المواعيد فهى تقوم بتغليف العفش للحفاظ عليه اثناء النقل وتقوم باستخدام سيارات مغطاه مخصصة لنقل العفش للحفاظ عليه من اضرار الشمس والامطار والاتربة فالاول افضل شركات نقل اثاث بالرياض وتغطى كافة مدن المملكة
  شركة تنظيف بينبع
  افضل شركات نقل اثاث بالمدينة المنورة
  وان كنت بحاجة الى شركة شراء اثاثك القديم المستعمل فباتصالك بنا تحصل على افضل شركات شراء اثاث مستعمل بالرياض والخرج
  افضل شركة تركيب مكيفات بالرياض

  شركة ترميم منازل بالرياض

  ReplyDelete
 6. Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại đan phượng
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại quốc oai
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại phú thọ
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại sóc sơn
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại nhà bè
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại cần giờ
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại hóc môn
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại củ chi
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại bình chánh
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại bình dương
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại biên hòa
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại huế
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại đà nẵng
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại hưng yên
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại vĩnh phúc
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại phú thọ
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại hải dương
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại quảng ninh
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại thái bình
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại bắc giang
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại thái nguyên
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại nam định
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại thanh hóa
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại hà nam
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại ninh bình
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại hà tĩnh
  Dịch vụ kế toán thuế giá rẻ tại nghệ an

  ReplyDelete
 7. Dịch Vụ Thương Hiệu tổ chức tư vấn đăng ký nhãn hiệu miễn phí cho các công ty nhằm bảo vệ nhãn hiệu của họ và giúp họ tìm ra giải pháp cho nhãn hiệu của mình.

  ReplyDelete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 9. URL ( Adult Content and Private info was manually filtered out of this list ) :
  Adult girl
  Nude girl
  vulva girl vagina

  ReplyDelete
 10. Tủ lạnh tủ mát nhà bạn đã hỏng hay bạn muốn thay một chiếc mới để có những chức năng tiện nghi hơn? Không cần phải tìm kiếm đâu xa hãy đến với công ty TNHH thương mại dịch vụ kỹ thuật điện lạnh Trí Nhân là địa chỉ mua ban may lanh cu tphcm giá cao uy tín trên toàn thành phố Hồ Chí Minh và các tỉnh lân cận.

  ReplyDelete
 11. Sắm ngay [url=http://vinatech.net.vn/gia-ke-sieu-thi]giá kệ siêu thị[/url] cho siêu thị mini của bạn đi nhé

  ReplyDelete
 12. Sent from Builderall Review

  I wish to read more issues about it!|
  I have been surfing online more than 3 hours
  today, yet I by no means discovered any fascinating article like yours.
  It is pretty price sufficient for me. In my opinion,
  if all webmasters and bloggers made just right content as you did,
  the net might be a lot more helpful than ever before.|
  Ahaa, its good dialogue about this piece of writing here at this weblog, I have
  read all that, so now me also commenting at this place.|
  I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its
  really really pleasant post on building up new blog.|
  Wow, this paragraph is nice, my sister is analyzing these things, thus I am going to tell her.|
  Saved as a favorite, I really like your blog!|
  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and also the
  rest of the site is also very good.|

  ReplyDelete
 13. Sent from LeadXplode Review
  I wish to read more issues about it!|
  I have been surfing online more than 3 hours
  today, yet I by no means discovered any fascinating article like yours.
  It is pretty price sufficient for me. In my opinion,
  if all webmasters and bloggers made just right content as you did,
  the net might be a lot more helpful than ever before.|
  Ahaa, its good dialogue about this piece of writing here at this weblog, I have
  read all that, so now me also commenting at this place.|
  I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its
  really really pleasant post on building up new blog.|
  Wow, this paragraph is nice, my sister is analyzing these things, thus I am going to tell her.|
  Saved as a favorite, I really like your blog!|
  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article and also the
  rest of the site is also very good.|

  ReplyDelete
 14. Good article regarding university Pagoh! For other relevant news regarding Malaysia, I today found this quite interesting: https://www.statesone.com/malaysia. Hope this help! Peace.

  ReplyDelete